Hoppa till huvudinnehåll

Projekt förenar dansare över Kvarken

Maria Nilsson Waller och Annika Sillander poserar utanför Yle. I bakgrunden finns ett höghus.
Maria Nilsson Waller och Annika Sillander. Maria Nilsson Waller och Annika Sillander poserar utanför Yle. I bakgrunden finns ett höghus. Bild: Yle/Kati Enkvist. sillander

I Österbotten pågår som bäst två projekt kring den professionella danskonsten. Det handlar om att skapa framtida kontakter och möjligheter.

Relational Regions är ett samarbetsprojekt av och med unga nyutbildade frilansdansare i Umeå och Vasa. Initiativet kommer också från dansarna själva.

- Dansare från Österbotten och Västerbotten får dela med sig av sina erfarenheter. De tränar och repeterar ihop under en intensiv period, säger verksamhetsledare Annika Sillander från Regionala danscentret i Österbotten.

Viktigt att få gräva ner sig

Samtidigt gästas Vasa av en nordisk residenskonstnär. Maria Nilsson Waller kommer ursprungligen från Östersund i Sverige men bor sedan åtta år på Irland.

Som residenskonstnär vistas hon två veckor i Vasa för att jobba fram ett nytt dansstycke.

- Det är två veckor av koncentrerad tid med tillgång till dansstudion. Man får riktigt gräva ner sig, säger Nilsson Waller.

Det regionala danscentret i Österbotten har haft nordiska residenskonstnärer på besök sedan 2011 och det är också ett sätt att stärka det nordiska samarbetet.

- En del av residenskonstnärerna har återkommit till Österbotten för att visa dansverket de påbörjade under sina två veckor här, säger Annika Sillander.

- Det är underbart att ha gäster som hämtar hit nya intryck. Samtidigt kan vi dela med oss av det vi har här.

- För mig har det varit fint att få promenera vid stranden. Mycket av min inspiration hämtar jag från naturen och framförallt människans relation till naturen, säger Maria Nilsson Waller.

- Det känns som att det händer mer här än hemma i Västerbotten. Det är en av skillnaderna mellan regionerna.

Sammanhang viktigt för ensamma danskonstnärer

- Livet som danskonstnär kan ibland vara ensamt. Därför är sådana här samarbetsprojekt viktiga för då får man knytas till ett sammanhang.

Det regionala danscentret i Österbotten arbetar för att göra dans tillgängligt och synligt samt skapa arbetsmöjligheter för professionella danskonstnärer.

Till uppgifterna hör också att utveckla dansrelaterad verksamhet i regionen.

- Utvecklingen har varit jättebra sedan starten 2010. Vi har mer verksamhet och olika former av verksamhet. Vi gör saker i skolor och med åldringar. Samtidigt har sätten att stöda de professionella danskonstnärerna utvecklats, säger Annika Sillanpää.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten