Hoppa till huvudinnehåll

Skörden försenad med ett par veckor

Där som sädesfälten böja sig för vinden...
Där som sädesfälten böja sig för vinden... Bild: YLE/Jonas Blomqvist sädesfält

Skörden är försenad med ett par veckor i genomsnitt, uppger Lantbrukssällskapens förbund Pro agria.

På vissa håll är odlingsväxterna upp till tre veckor försenade. De växter som har såtts tidigt har också klarat av sommarens omväxlande väder bäst.

Rågen och höstsäden kan troligen börja skördas i slutet av augusti. Skördandet av vårsäden väntas börja ordentligt först i mitten av september.

Skörden av vårsäd väntas bli normal eller bättre än normal, men det förutsätter att skördetiden är varm och att odlingsväxterna inte lägger sig alltför mycket.

Veteåker på Tomtbacka gård i Helsingfors den 3 augusti 2017
Veteåker i Helsingfors i augusti 2017 Veteåker på Tomtbacka gård i Helsingfors den 3 augusti 2017 Bild: Lehtikuva/Roni Rekomaa vete,spannmål,sädesslag,veteåker

Regnen ojämnt fördelade inom samma kommun

På Åland, i sydvästra Finland och i kustområdet har det till och med varit exceptionellt torrt, medan det i norra Finland har regnat mycket.

Regnen i juli har fördelats ojämnt såväl inom hela landet som inom en och samma kommun.

Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar
Regnen i juli har fördelats ojämnt. Lantbruket kämpar med stora ekonomiska utmaningar Bild: YLE/Rolf Granqvist jordbruk,nederbörd

Dessutom har det varit ovanligt kallt i sommar, vilket har gjort att allt växer långsammare.

Jordgubbarna slut - men de odlade hallonen är mogna

Jordgubbssäsongen börjar så småningom lida mot sitt slut men däremot började säsongen för de odlade hallonen förra veckan i södra Finland. Skördemängden väntas växa under den här veckan, ifall vädret är soligt.

Hallon.
Hallonsäsongen började förra veckan i södra Finland. Hallon. Bild: Yle/Jonas Blomqvist hallonbuske

Efter hallonen är det dags att vänta på att vinbären mognar. Skörden väntas bli nöjaktig men på grund av det fuktiga vädret kommer bären i alla fall att bli stora.