Hoppa till huvudinnehåll

Specialapparat lokaliserade vattenläcka i Borgå

En stor grop fylld med vatten
Vattenläcka vid Gamla Kungsvägen i Borgå En stor grop fylld med vatten Bild: Yle vattenläcka

Borgå har på kort tid haft flera vattenläckor. Orsaken är fortfarande oklar och utreds som bäst. En specialapparat upptäckte den senaste vattenläckan.

Under veckoslutet sprang vattenledningar läck på Tunnbindarebacken och Rypsvägen och på tisdagen hittades en vattenläcka vid Gamla Kungsvägen.

Vad som gått fel klarnar först när man gräver upp och gräver djupare. Antagligen handlar det om att vattenrören blivit till åren. Rören är från 1960-talet.

Skyltar som visar att vägen är avstängd
Skyltar som visar att vägen är avstängd Bild: Yle/Lone Widestam vägar,vägavstängning

Det finns två vattenledningar vid läckageplatsen vid Gamla Kungsvägen. Borgå vatten vet i det här skedet inte vilkendera av ledningarna som läcker.

- Vi kan inte stänga rören eftersom det är ett för stort område som blir utan vatten, säger arbetsledare Tom Lindfors vid Borgå vatten.

Distributionsröret är ett mindre rör på 125 mm medan huvudledningen är ett större rör på 400 mm. Överlag brukar de större rören hålla längre. De mindre rören har tunnare väggar och är känsliga för rost.

Två män öppnar ett lock på marken.
Två män öppnar ett lock på marken. Bild: Yle/Lone Widestam vattenläcka

Något lurt – tog fram specialapparaten

Vanligtvis kommer vattnet upp till ytan då det sker en vattenläcka, men det var inte fallet vid Prästgårdsbacken. Läckan var svår att upptäcka. Några fastighetsägare i närheten hade förundrat sig över att de fått in fukt i källaren. Borgå vatten anlitade en utomstående entreprenör som använde sig av specialapparatur.

- Om man misstänker en läcka kan man med hjälp av en lyssningsmetod söka läckan. Specialapparaturen lokaliserar läckan, berättar biträdande direktör Mats Blomberg vid Borgå vatten.

Vattenrören vid området kring Prästgårdsbacken och Kvarnbacken ska totalsaneras. Rören är gamla och på vissa partier saknas separata regnvattenavlopp. Arbetena borde komma igång under vintern, säger Mats Blomberg.

Två arbetande män skakar hand.
Två arbetande män skakar hand. Bild: Yle/Lone Widestam vattenläcka

Över 100 år gamla vattenrör

Livslängden på vattenrören varierar. Men åtminstone 30 år borde de hålla, ofta håller de också betydligt längre, uppger Malmberg. Borgå vatten håller koll på vattenrörens ålder.

- Vi vet när området är byggt och följer upp hur mycket läckor det uppstått på olika områden. När det blir mer läckor än vad som anses normalt tyder det på att rören börjar vara i dåligt skick.

Som bäst byts vattenrör ut i Tarkisområdet.

vägen är avstängd. Lastbil står parkerad.
vägen är avstängd. Lastbil står parkerad. Bild: Yle/Lone Widestam vattenläckage

Borgå vattens äldsta rör finns vid Kvarnbacken, ett gjutjärnsvattenrör från 1912.

- Det är en liten stump som finns kvar, men den har inte haft några läckor. Man kan inte enbart på basen av rörets ålder sluta sig till i hurdant skick rören är.

Det över 100 år gamla vattenröret är gjort i samma material som de mer moderna rören. Genom årens lopp har vattenrör beställts från flera olika leverantörer och är därmed av olika kvalitet.

Det är ändå rätt ovanligt med vattenläckor.

- Totalt har vi cirka 20 läckor per år, säger Malmberg.