Hoppa till huvudinnehåll

Tunisiska fiskare stoppade anti-migrantfartyg

Fartyget C-star vid hamnen Famagusta på Nordcypern den 27 juli 2017.
Fartyget C-star vid hamnen Famagusta på Nordcypern den 27 juli 2017. Bild: EPA/STR Famagusta,Nordcypern,C-Star,defend europe

Den högerradikala gruppen Génération identitaires 40 meter långa fartyg C-Star har inte kunnat ankra i den tunisiska hamnen Zarzis då en grupp fiskare stoppat fartyget.

Gruppens fartyg var på väg för att tanka i hamnen men blev tvungna att fortsätta till nästa hamn.

– Det här är det minsta vi kan göra med tanke på det som händer på Medelhavet. Muslimer och afrikaner dör, säger Chamseddine Bourassine, ledaren för fiskarnas förbund i Zarzis, till nyhetsbyrån AFP.

– Skulle vi låta rasister komma in hit? Aldrig, sade en hamnmyndighet som vill vara anonym till AFP.

C-star har stött på flera motgångar

Fartyget C-star har på sitt självutnämnda uppdrag Defend Europe haft som avsikt att avvisa andra fartyg som försöker transportera migranter från Libyens kust till Europa.

Men C-star har mött på mycket motstånd. Tidigare har demonstranter bland annat försökt hindra fartygets tillträde till den sicilianska hamnen Catania.

Fartyget tvingades också stanna i Suezkanalen under en veckas tid då egyptiska myndigheter genomsökte fartyget för att hitta vapen.

Dessutom har en del av fartygets besättning från Sri Lanka sökt asyl på Nordcypern då fartyget förankrat där – precis det som uppdraget vill förhindra.

10 000 människor har dött på Medelhavet sedan 2014

Sedan år 2014 har 10 000 människor dött då de försökt ta sig över Medelhavet till Europa. Under samma period har runt 600 000 personer räddats från människosmugglarnas båtar och transporterats till Italien, enligt AFP.

Den Frankrikebaserade högerradikala gruppen Génération identitaire verkar i flera europeiska länder och motsätter sig immigration, mångkulturalitet och islam.

Källor:AFP, BBC

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes