Hoppa till huvudinnehåll

Då skärgården avfolkas stannar Tim kvar

Tim Eriksson poserar framför kameran.
Tim Eriksson har bott i Nagu i hela sitt liv. Tim Eriksson poserar framför kameran. Bild: Privat/Samuel Karlsson

Framtiden i skärgården är inte helt säker. Den yttre skärgården har länge avfolkats och många väljer att bo vid havet endast sommartid. 27-åriga Tim Eriksson har bott hela sitt liv i Nagu och stannar kvar tack vare gemenskapen.

HBL skriver på måndagen att Åbolands skärgård håller på att avfolkas. På under åtta år har Houtskär och Iniö förlorat nästan en femtedel av sin befolkning. Och på Norrskata har holmens enda affär och restaurang stängts den här sommaren.

Enligt etnolog Marcus Lepola har speciellt den yttre skärgården avfolkats i Finland överlag och istället har folk dragit sig till de större öarna.

Nagu är en av de lite större samhällena och har inte drabbats av en lika drastisk avfolkning som exempelvis Iniö. Men Tim Eriksson som bott i Nagu hela sitt liv, med undantag för en kort paus för studier i Åbo, säger att han nog märkt av att folk flyttat därifrån.

– Av min skolklass på tio personer så är det bara jag och en annan som bor kvar i Nagu, säger Tim.

Resten av skolklassen finns på olika ställen runtom i världen.

– Samtidigt märker jag att flera lite äldre personer börjar flytta tillbaka till skärgården för att bilda familj här, säger han.

”Folk har fördomar”

Paradoxalt nog har vi i dag flera hus och stugor i skärgården än någonsin, men de flesta av dem är ändå sommarstugor. På vintern väljer folk helst att bo någon annanstans. Tim tror inte att alla förstår vad det innebär att bo i skärgården.

– Folk kanske tror att det är lite jobbigt och att här inte finns så mycket att göra. Men jag tycker inte att det är en så stor skillnad mellan att bo här och i en storstad. För mig är det åtminstone inte så hemskt lång väg att köra in till Åbo, men för en Åbobo kan det kännas som en evighet att köra ut till Nagu.

Sandlåda och Nagu gästhamns kontor.
Nagu gästhamn. Sandlåda och Nagu gästhamns kontor. Bild: Yle/Lotta Sundström gästhamn

Enligt Tim är det helt enkelt en attitydfråga och han tycker att alla borde besöka skärgården och ge den en chans.

– Man stöter nog på fördomar också. Folk kan tro att jag odlar potatis och fiskar bara för att jag är från Nagu. Men det är nog lite mer som fastlandet här i Nagu, Korpo och Houtskär. Öarna här är inte så isolerade, säger han.

Nystekta nypotatis blev pytt i panna på potatisfestivalen de vita päron i Nagu.
Alla i Nagu odlar inte potatis eller fiskar. Nystekta nypotatis blev pytt i panna på potatisfestivalen de vita päron i Nagu. Bild: Yle/Jesper Alm. Nagu,Pyttipanna,de vita päron

Bussförbindelserna är bra på sina håll och du får det du behöver relativt lätt, menar Tim. Men samtidigt säger han att det finns vissa skillnader mellan hans uppväxt och exempelvis en stadsbos uppväxt.

– Jag tycker att bondförnuftet är mer allmänt i skärgården och man förstår att allt inte serveras till en då man vill ha det. Man måste planera lite, säger han.

Är skärgården en plats för ungdomar?

På mindre öar är en stor del av befolkningen pensionärer. Har skärgården något att erbjuda ungdomar? Tim säger att det nog finns en del aktiviteter för de yngre, men för äldre ungdomar kan det bli lite långtråkigt under vintern.

– Under sommarhalvåret finns det allt möjligt att hitta på, men på vintern måste man hitta på saker själv, säger Tim.

Han och hans kompisar brukar ordna olika evenemang som träskrally på isen då det är som kallast och isarna håller.

– Det är mycket bilåkande och skruvandes på bilar som gäller under vintern, säger han.

Fästingarna är inget problem

Tim älskar sin skärgård och han har problem att hitta något dåligt med Nagu. Men en sak som kan irritera är färjorna.

– Jag gillar färjtrafiken men att komma ner till färjan och åka bakom en långsam bil som kör underhastighet så att du missar färjan är irriterande. Okej, du måste ju bara vänta femton minuter men under de femton minuterna funderar jag ibland på varför jag egentligen bor i Nagu, säger han.

Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu.
Färjorna kan irritera enligt Tim. Färjorna Prostvik 1 och Nagu 2 samt förbindelsefartyget Eivor vid Storströmmen mellan Korpo och Nagu. Bild: Yle/Linus Hoffman vägfärja,Pärnäs,Nagu,Storströmmen,förbindelsefartyg

Jag trodde att du skulle säga att fästingarna var det sämsta med skärgården …

– Fästingarna kan man ju plocka bort och dessutom så fick vi ju alla gratis vaccin här mot hjärnhinneinflammation. Inte är fästingarna så farliga, bara om man blir biten förstås. Men sätter man på sig gummistövlar före man går till skogen och kollar att man inte har på sig någon fästing då man kommer hem så klarar man sig, säger Tim.

Fästing på hud
Fästingarna kan lura i gräset. Fästing på hud Bild: Yle/Jessica Edén fästingar,borrelios,Kumlingesjukan,fästing

Och vad är det bästa med skärgården?

– Det är nog gemenskapen som vi har här och att man för det mesta kommer överens med alla. Vi bor här av en orsak, och det är för att vi trivs här. Det är här vi har fötts och det är här vi vill bo. Kämparglöden här i skärgården sprider både värme och kärlek och jag hoppas att det också syns när andra kommer hit.

Uppdatering (10.8.2017 kl. 9:18): Nagu och Iniö är inte namn på öar, som det tidigare stod i texten utan de är f.d. kommuner och numera kommundelar i staden Pargas. Själva öarna har andra namn. Texten uppdaterad.

Nyligen publicerat - X3M