Hoppa till huvudinnehåll

David Söderberg undvek flopp – men nu måste något ske: ”Stampat på stället i 15 år”

David Söderberg.
Det gick inte vägen för David Söderberg i släggkvalet. David Söderberg. Bild: Diego Azubel / EPA / All Over Press David Söderberg

De trasiga förberedelserna störde precis så mycket som befarat. David Söderberg ger sig själv godkänt trots missad VM-final. Men nu måste han hitta på något nytt.

Under de tre sista veckorna inför VM i London hade Söderberg knappt kunnat genomföra en vettig kastträning. Orsaken var en ond rygg som tvingade släggkastaren att göra om hela uppladdningen.

Det syntes i London. Tiden räckte helt enkelt inte till.

Inledningen var ändå stark. Med sitt första kast nådde Söderberg 73,76 och tog till och med tillfälligt ledningen i kvalet. Samtidigt som regnet öste ner började experterna räkna ut om resultatet till och med kunde räcka till för en finalplats.

Men då började de övriga kastarna klara kvalgränsen på 75,50 – och plötsligt började Vöråkastarens placering dala. Han var till slut tia i sin kvalgrupp och puttades snabbt ner utanför finalplatserna när den andra gruppen tog vid.

– Det säger ju sig självt att det stör om du i en veckas tid har svårt att komma upp ur sängen på morgonarna och sen får starta ett två veckor långt ”våga kasta hårt igen-projekt”. Jag tog en chansning och det räckte till 73,76.

Finns det något du kunde gjort annorlunda?

– Nä, det tycker jag inte, vi har jobbat jättebra med mitt team. Men när man bygger upp inför en stortävling handlar det om effektträning, du gör effekt hela tiden, medan jag i princip har gjort helt tvärtom. Så inte är det optimalt.

– Men jag prövade nu att ladda upp inför en tävling på det här sättet – och inte är det nånting jag rekommenderar, säger Söderberg med ett snett leende.

”Måste få godkänt”

Söderberg kunde endast genomföra ett par högeffektträningskast under de sista veckorna, vilket ohjälpligt var för litet. Sviten på fyra raka topp-8-placeringar i stora mästerskap bröts.

– Det blev inte en flopp, det säger jag inte, för det har inte sett bra ut. Jag ger det godkänt vitsord om man tar de här tre veckorna i beaktande. Skulle jag inte haft problemen skulle det varit en flopp.

Kan du alls känna dig besviken med tanke på bakgrunden?

– Jag får ju inte vara nöjd eftersom jag inte tar mig vidare, men 73,76 efter de här veckorna måste få godkänt.

Föll omkull

Söderbergs andra kast hamnade utanför sektorn och då Vöråbjässen ställde sig i kastringen för den tredje gången låg han tia. En förbättring var ett måste.

Men Söderberg halkade i regnet och ramlade omkull. Han skyller inte på förhållandena utan konstaterar att han helt enkelt tog i för mycket.

– Det första kastet var bra, det var mitt längsta på de tre senaste veckorna och visade att formen är på stigande igen. Jag kände att jag kunnat göra en meter till om jag skulle fått till det.

Jämnt en meter till (74,76) hade gett elfte plats i kvalet. Nu placerade sig Söderberg på en femtonde plats.

”Försöker leka uppfinnare”

Finalen går av stapeln på David Söderbergs 38-årsdag på fredag. Söderberg får nu hitta på sig ny födelsedagsunderhållning, möjligen i form av analys inför framtiden.

– Får se vad man hittar på för nytt till nästa år. Nånting måste hända, för det har stampat lite på stället nu i nästan 15 år, flinar Söderberg som kastade sitt personbästa 78,83 sommaren 2003.

Har du några idéer på vad det kunde vara?

– Nä, nog är det att sätta sig ner och… Men det är inte så många som man kan diskutera med eftersom det inte finns så många idrottare i Finland som hållit på så länge som jag gjort.

Söderberg och hans träningsteam gör hela tiden sitt bästa för att finna nya träningsmetoder som skulle vara skonsammare för ryggen. Enkelt är det inte.

– Vi försöker nog leka uppfinnare i nästan varje träning.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport