Hoppa till huvudinnehåll

"Den värsta situationen vi stått inför sedan Koreakriget"

Kim Jong-un i Pyongyang, Nordkorea.
Kim Jong Un öppnar ett nytt bostadsområde i Pyongyang den 13 april 2017. Kim Jong-un i Pyongyang, Nordkorea. Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kim Jong-un,Nordkorea,Pyongyang

Retoriken mellan USA och Nordkorea har nu eskalerat så mycket att vi står inför den värsta situationen sedan Koreakriget, säger experten Niklas Swanström till Svenska Yle. Någon vettig dialog finns helt enkelt inte mellan länderna.

- Frånvaron av militär dialog, frånvaro av dialog generellt, är just nu väldigt oroväckande. Man kommunicerar så att säga genom officiella uttalanden. Det här kommer att skapa en stor osäkerhet på Koreahalvön, säger Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik ISDP i Stockholm.

- Jag tror det här är den värsta situationen vi stått inför sedan Koreakriget.

Donald Trump
Donald Trump Donald Trump Bild: AFP / Lehtikuva USA,Donald Trump
Kim Jong-un
Kim Jong Un Kim Jong-un Bild: EPA/HOW HWEE YOUNG Kim Jong-un,Nordkorea

Signalerna från amerikanskt håll angående Nordkorea och landets missiltester har den senaste tiden varit blandade.

USA:s president Donald Trump har hotat med att Nordkorea kommer att mötas av eld och raseri om vapenhoten från Nordkorea fortsätter.

Samtidigt har administrationen runt Trump, samt utrikesminister Rex Tillerson sagt att man vill föra en diplomatisk dialog med Nordkorea och hitta en lösning.

- Det här är väldigt problematiskt. Det som händer är att Nordkorea kommer att lyssna på Donald Trump och man kommer förbereda sig för en militär konfrontation, säger Swanström som önskar att Trump skulle tona ner sin retorik.

Nordkorea har för sin del svarat på Trumps uttalanden med hot om en attack mot ön Guam i Stilla Havet där USA bland annat har en stor flott- och flygbas.

Stor risk för misstag

En avsaknad av dialog är främst allvarligt eftersom det kan leda till missförstånd.

Den största risken just nu är att någon av parterna begår ett misstag, säger Swanström.

- Jag är inte rädd för att någon av de här staterna medvetet startar ett krig. Däremot är jag väldigt orolig för att man misstolkar budskapen, att man tror att den andra sidan ska göra en preventiv attack och därmed eskalerar det.

Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik ISDP
Niklas Swanström Niklas Swanström, chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik ISDP Bild: ISDP Niklas Swanström

Swanström tror dessutom att retoriken kommer att eskalera ytterligare inom den närmaste framtiden.

- För det här kommer nu, sett från det nordkoreanska perspektivet, tvinga dem att utöka missil- och kärnvapentesterna, vilket i sin tur kommer tvinga USA till en tuffare retorik.

”Det finns bara förlorare i en militär konfrontation”

Trots att Swanström bedömer situationen som allvarlig har han ett förtroende speciellt för den amerikanska militära administrationen och de militära beslutsfattarna.

- De verkar förstå att en militär konflikt är väldigt, väldigt svår.

För fem år sedan var det lite av ett skämt hur Nordkoreas missilprogram fungerade. Nu är det ju en verklig tyngd bakom de här argumenten.― Niklas Swanström, ISDP

Även om USA skulle gå segrande ur en militär konflikt kommer landet ändå att förlora, säger Swanström.

- Det finns bara förlorare i en militär konfrontation. Den stora frågan är givetvis, förstår Kim Jong Un och Donald Trump det här? Och där är det betydligt osäkrare.

- Jag är oroad men känner ändå en viss trygghet i att vi på den amerikanska sidan har en oerhört kompetent militär administration, som nog kommer att fungera, förhoppningsvis, som ett hinder för en militär konfrontation.

En nyhetssändning från Nordkorea sänds i Sydkorea.
En nyhetssändning från Nordkorea sänds i Sydkorea. En nyhetssändning från Nordkorea sänds i Sydkorea. Bild: EPA/JEON HEON-KYUN Sydkorea,Nordkorea

Attack mot Guam slutet för Nordkorea

Vid sidan av en upptrappad retorik, finns det också ett segment av militär upptrappning.

Nordkorea har utvecklat ett missilprogram som är väldigt kompetent, säger Swanström.

- För fem år sedan var det lite av ett skämt hur Nordkoreas missilprogram fungerade. Nu är det ju en verklig tyngd bakom de här argumenten.

Nordkorea testar missiler 5 juli 2017.
Nordkoreanskt missiltest i juli 2017. Nordkorea testar missiler 5 juli 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Kim Jong-un,Nordkorea,missiler,försvar

Man måste samtidigt komma ihåg att det inte bara handlar om en militär upptrappning mellan USA och Nordkorea. Även Kina, Japan och Sydkorea är involverade, tillägger Swanström.

Jag är oroad men känner ändå en viss trygghet i att vi på den amerikanska sidan har en oerhört kompetent militär administration.― Niklas Swanström

Om Nordkorea väljer att förverkliga sitt senaste hot om att attackera Stillahavsön Guam och den amerikanska militärbasen, vad händer då?

- Det skulle betyda slutet för Nordkorea. Jag är inte ens säker att man skulle kunna projicera nog mycket militärt våld mot Guam.

- Svaret från USA kommer givetvis bli ett totalt krig där man kommer använda alla sina militära resurser.

USA:s flottbas på ön Guam.
USA:s flottbas på Guam. USA:s flottbas på ön Guam. Bild: EPA/US NAVAL BASE GUAM/JEFFREY LANDIS USA,militärbaser,Stilla havet,Guam

Guam – amerikanskt autonomt territorium

Ö i västra Stilla havet och ungefär lika stort som staden Chicago. Ligger 3 500 kilometer från Nordkorea och 6 500 kilometer från Hawaii.

Ca 160 000 människor bor på ön.

Blev en del av USA:s territorium 1898.

Den amerikanska flottan och flygvapnet har militärbaser på ön. USA:s militär tar upp en tredjedel av öns yta.

Källa: AP

Swanström tror ändå att Nordkorea och dess ledare inser vidden av ett militärt svar från USA.

- Man hotar, det är mycket retorik, men i slutändan tror jag inte att man är villig att chansa med sin egen överlevnad.

karta där Guam är utmärkt.
Guam karta där Guam är utmärkt. Bild: Yle/Google kartor,Nordkorea,Guam,karta

Tuffare attityd i amerikanska medier

Det är inte bara Trumps retorik som är problematisk, också attityden i amerikanska medier oroar Swanström.

Både demokrater och republikaner har visat en betydligt tuffare attityd mot Nordkorea och fler än vanligt pratar om militära lösningar, säger Swanström.

- Man pratar om när vi ska implementera militära åtgärder, inte om vi ska.

FN:s säkerhetsråd samlat runt ett bord.
FN röstade för tunga sanktioner mot Nordkorea för en vecka sedan. FN:s säkerhetsråd samlat runt ett bord. FN:s säkerhetsråd,FN,Nordkorea

Det här är inte heller positivt om man vill fokusera på att återupprätta en dialog.

- Jag tror att vi står inför en betydligt tuffare sensommarhöst än vad vi skulle vilja göra.

Vem kan då påverka USA och retoriken?

- Jag tror att Sydkorea är en av dem, och Japan. För det är de två som kommer att lida mest i en militär konfrontation.

Vi står inför en betydligt tuffare sensommarhöst än vad vi skulle vilja göra.― Niklas Swanström

Swanström tillägger att självklart också EU och FN generellt kan försöka påverka USA att ta en mer konstruktiv roll och försöka få Donald Trump att vara mer presidentlik i stället för att enbart engagera sig i retorik.

- Vare sig vi vill eller inte är skynda långsamt den bästa lösningen och att fokusera mer på krishantering än att lösa konflikten just nu. Tyvärr är vi där nu. Det är en oerhört svår situation.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes