Hoppa till huvudinnehåll

Eleverna i Kvevlax skola får nöja sig med mindre skolgård

På halva bilden ser man byggstaket och containrar. På andra halvan ser man gräsmatta och klätterställningar, bollplank och gungor.
En del av Kvevlax skolas gård. Staketen ska ännu flyttas på före skolstart och lite fler sysselsättningsföremål placeras ut. På halva bilden ser man byggstaket och containrar. På andra halvan ser man gräsmatta och klätterställningar, bollplank och gungor. Bild: Yle/ Axel Brink

Måndagen den 14 augusti inleds skolåret och för 149 elever vid Kvevlax skola kommer året att tillbringas i en skolmiljö i förändring. Både rektorn och kommunens fastighetschef tror att det kommer att fungera bra.

Under sommaren har en del av Kvevlax skola rivits för att ge plats åt Kvevlax lärcenter som öppnar dörrarna hösten 2019. Gungor och klätterställningar varvas med byggdamm och dumprar på gården.

Det är kanske skolgården som kommer att bli den största utmaningen under det kommande året. Undervisningsutrymmena är tillräckliga.

- Vi har under sommaren förberett tre nya klassrum och kuratorn, speciallläraren och skolhälsovårdaren har fått nya utrymmen. Där finns inga konstigheter, säger Korsholms kommuns fastighetschef Erik Rönnqvist.

- Däremot är ju skolgården lite begränsad. Bygget tar sitt utrymme, säger Rönnqvist.

Erik Rönnqvist till höger med arbetsväst på sig. Till höger står rektor Ulrica Nyström med vit kofta. I bakgrunden ser man ett byggstängsel och en grävskopa.
Erik Rönnqvist och Ulrica Nyström. Erik Rönnqvist till höger med arbetsväst på sig. Till höger står rektor Ulrica Nyström med vit kofta. I bakgrunden ser man ett byggstängsel och en grävskopa. Bild: Yle/ Axel Brink

I ett år kommer själva bygget att fortsätta. Efter det flyttar Kvevlax skolas elever och personal in i den nya delen av byggnaden för att ge utrymme för renoveringen av den gamla sidan.

Det är även den första ordentliga grundrenoveringen sedan skolan byggdes, utöver mindre renoveringar.

- Tekniken har nog levt ut sitt liv. Ventilationen, värmen och automatik är föråldrat, säger Rönnqvist.

Nöjd med utrymmena

Rektorn Ulrica Nyström som precis har kommit tillbaka från semestern är nöjd över vad som har gjorts under sommaren.

- Jag tycker att vi har haft en bra plan och jag har litat på den. Efter ett möte med byggarbetarna på måndagen insåg jag att det kommer att ordna sig, säger Nyström.

Under sommaren har man renoverat vad som var vävsal, slöjdsal och förråd förut. De utrymmena är nu klassrum med nya golv och ytor.

- Jag är väldigt nöjd med utrymmena, säger Nyström.

Visst kommer byggarbetet att begränsa tillvaron något. Utrymmesmässigt kommer alla elever att rymmas in, även om det kan bli ett pusslande med vilka utrymmen som används av vem, och när.

- Musiksalen och textilslöjdsalen kommer också att fungera som klassrum, så där får vi samsas lite. Jag tror nog att det ska fungera, jag har gjort ett schema, säger Nyström.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten