Hoppa till huvudinnehåll

Honungsbina charmade finländska Tanja direkt – ”Alldeles otroligt fascinerande”

Bin i en bikupa
Bin i en bikupa Bild: Tanja Oreto bin,bikupa,biodling (arbete),honung

Att allt fler kvinnor vill börja odla bin har visat sig vara en trend också i Finland. Hälften av alla deltagare på nybörjarkurserna är numera kvinnor. För biodlaren Tanja Oreto i Esbo handlar biodling om mycket mer än bara honung.

- Hela bisamhället är som en levande organism, som har en egen karaktär och egna egenskaper som är olika från en kupa till en annan. Deras kommunikation och språk och hur de fungerar tillsammans är alldeles otroligt fascinerande, säger biodlaren Tanja Oreto till Yle Nyheter.

- Förutom honung kan man samla propolis, pollen och vax och andra produkter.

I Tyskland har antalet kvinnor vid bikuporna mångdubblats på bara några år och är inte längre en sysselsättning för främst män.

- Som med många andra yrken är det inte längre så könsbundet, säger Oreto som sett samma tendens i hela Norden.

Heikki Vartiainen, verksamhetsledare på Finlands biodlares förbund SML, bekräftar även han att trenden finns i Finland. Några exakta siffror är svåra att ge, men Vartiainen uppskattar att ungefär en fjärdedel av Finlands cirka 3 200 biodlare är kvinnor.

- På våra kurser är däremot hälften av deltagarna kvinnor. Den senaste tiden har vi sett en tydlig ökning.

Tanja Oreto och en bikupa.
Tanja Oreto Tanja Oreto och en bikupa. Bild: Tanja Oreto bin,bikupa,biodling (arbete),honung

Tanja Oreto tror att intresset för natur- och miljöfrågor och ett ökat intresse för självhushållning fått fler kvinnor att börja odla bin.

- Då tycker människor att det är en bra hörnsten, om du till exempel odlar själv har du själv bin som sköter om pollineringen och så får du honung till på köpet.

- Och nu när det finns kurser i stan som också dras av kvinnor så sänker det tröskeln. Det är en sysselsättning som passar både kvinnor och män.

Bidöden en väckarklocka

Dessutom är den omfattande bidöden som drabbat USA och Europa en orsak till engagemanget, tror Oreto. Insektsmedel och bakterie- och svampsjukdomar ses som några av de stora bovarna bakom massdöden av bin.

Tanja Oreto och en bikupa.
Tanja Oreto och en bikupa. Bild: Tanja Oreto bin,bikupa,biodling (arbete),honung

Omkring en tredjedel av den mat vi äter är ett resultat av pollineringen, ett jobb som bland annat just bin sköter. Biodlingen har till exempel stor betydelse för skördens storlek för många av våra nyttoväxter.

Brist på honungsbin skulle leda till både en ekologisk och ekonomisk kris.

- Det ligger i allas intresse att det finns pollinerare. Pollinerare är en nyckelfråga för hela mänsklighetens framtid, säger Oreto.

Hundra kilo honung direkt

Tanja Oreto har tillsammans med sin sambo sysslat med biodling i fem-sex år. Efter att ha gått en kurs vid medborgarinstitutet köpte de en bikupa och fick en minst sagt flygande start.

- Vi hade jättegod tur med vår första kupa. Vi köpte den av en erfaren biodlare och hade ett jättelugnt samhälle, en jättebra drottning. Första året fick vi nästan hundra kilo honung från vår första kupa, säger Oreto.

- Vi fick en ganska orealistisk bild av hur biodling kan vara.

Det är en hobby som jag skulle rekommendera för många, för det öppnar upp ögonen för hur hela ekosystemet fungerar.― Tanja Oreto

Nu har Oreto 35 kupor som i snitt ger 35 kilogram honung per år för varje kupa som producerar honung. Under sommarsäsongen lägger Oreto tre dagars arbete per vecka på bina.

- Det var hemsk fascinerande och spännande i början. Till en början tänkte vi att det bara skulle vara en liten hobby med ett par kupor men nu har det blivit mer och mer ett biyrke.

- Vi har bara blivit mer och mer intresserande för varje kurs som vi gått. Ju mer man kommer in i det, desto mera förstår man hur mycket mera man har att lära sig.

Biodling i Kyrkslätt
Biodling i Kyrkslätt Bild: Tanja Oreto bin,bikupa,biodling (arbete),honung

Passar bra på gräsplätten utanför radhuset

För att syssla med biodling krävs främst intresse för natur och så klart bin. I övrigt tycker Oreto att biodling passar i princip alla – också små barn och äldre.

- Man kan ha bara en eller två kupor, det går riktigt bra. Om man sen utvidgar krävs det lite mera utrymme. Småskalig biodling kan nästan var och en hålla på med, också inne i stan på en liten radhusgård.

- Det är en hobby som jag skulle rekommendera för många, för det öppnar upp ögonen för hur hela ekosystemet fungerar.

Bin
Bin Bild: Mostphotos biodling (arbete),bin,biodlare,nature,honung,beehive,bivax,honeycomb,Hexagon

Att läsa på och gå kurser är en bra start men som biodlare blir man aldrig fullärd, tillägger Oreto.

- Det är bra att vara medveten om att fast man läst alla böcker så vet man ändå aldrig allt, och bina uppför sig inte alltid så som det står i böckerna.

Lugna och snälla djur

Stickande bin är heller ingenting man behöver oroa sig för om man inte är allergisk, säger Oreto. Bin sticker bara om de har riktigt goda skäl för det. Överlag är de lugna och snälla.

- Om bina sticker så dör de och då kastar de bort sin livsuppgift. I vanliga fall sticker de bara om de känner att de själva eller sitt bisamhälle är hotat.

Ett bi
Ett bi Bild: Tanja Oreto bin

Rädd för svärmade bin i stora klungor behöver man inte heller vara.

- När de svärmar koncentrerar de sig på att svärma och samlas i en klunga, medan några går ut för att söka ett nytt hem. Då är de väldigt oaggressiva. Man kan ungefär med en spade ösa upp dem i en kupa och ta vara på dem.

Läs mera:

Tyska kvinnor hittade biodlingen

I Tyskland har biodling blivit ett yrke och en hobby som lockar allt fler kvinnor. På bara några år har antalet kvinnor vid bikuporna mångdubblats.

Läs också