Hoppa till huvudinnehåll

Karita Mattila är årets Kulturåbobo

Karita Mattila
Karita Mattila Karita Mattila Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press Karita Mattila,operasångare

Operasångare, sopranen Karita Mattila har utsetts till årets Kulturåbobo.

Mattila är världsberömd och har varit en synlig person inom den internationella operan sedan 1990-talet och uppträtt med en bred repertoar i de stora operahusen, skriver Åbosamfundet i sitt pressmeddelande. Mattila har arbetat vid bland annat La Scala i Milano, Metropolitan, The Royal Opera House i London och statsteatern i Wien.

Under sin karriär har Mattila uppmärksammats med bland annat Pro Finlandia-medaljen och Frankrikes kulturorden. Mattila är också hedersdoktor vid Åbo universitets humanistiska fakultet.

Enligt Åbosamfundet firar valet av Mattila Finlands självständighets 100-årsjubileum och hur kultur från Åbo och Finland når ut i världen.

Årets Kulturåbobo firas med en egen ek som planteras i Samppalinnaskvären försedd med en namnplatta. Plattan avtäcks i Karita Mattilas närvaro onsdagen den 16 augusti klockan 10 till tonerna av fanfaren Oma puu (Eget träd) som framförs av Reino Kotaviita på trumpet.

Det är tolfte gången årets Kulturåbobo utses. Bland de tidigare Kulturåboborna hittas författaren och förläggaren Seppo Lahtinen, Aiju von Schöneman, Tryggve Forssell och Mikko Kouki.

Åbosamfundet välkomnar en stor publik till Samppalinnaskvären på onsdagen.