Hoppa till huvudinnehåll

Kommendör Scaparrotti: USA värdesätter Finland som partner

General Curtis M. Scaparrotti, USA:s kommendör i Europa.
Curtis Scaparrotti, USA:s kommendör i Europa. General Curtis M. Scaparrotti, USA:s kommendör i Europa. Bild: Lehtikuva USA,Nato,Curtis Scaparrotti,Kommendör

USA värdesätter Finland som samarbetspartner och har förbundit sig att öka försvarssamarbetet mellan länderna, säger general Curtis Scaparrotti, kommendör för USA:s styrkor i Europa.

Scaparrotti, som höll ett tal i Helsingfors på onsdag kväll, sade också att Finland har en viktig roll för stabiliteten i Europa. USA är redo att utöka samarbetet med Finland.

Enligt Scaparrotti har Finland en mycket professionell och kunnig armé.

- Vi har lärt oss mycket av varandra under våra gemensamma övningar.

Han betonade att USA respekterar Finlands militära alliansfrihet.

"Ryssland vill ha tillbaka sin maktposition"

Generalen sade sig inte var särskilt oroad över Rysslands militärövningar i gränsområdena.

Han sade ändå att han önskar att Ryssland skulle berätta mer öppet om sina övningar på samma sätt som det är brukligt i västländer.

- Med god transparens skulle vi gardera oss mot missförstånd och felbedömningar. Det är det som bekymrar mig mest.

Scaparrotti konstaterade dock att han som kommendör har en rätt klar uppfattning om de ryska övningarna - men inte så klar som han själv skulle önska.

I samband med sitt tal vid Helsingfors universitet bedömde Scaparrotti att Ryssland har som mål att få tillbaka sin gamla maktposition.

- Ryssland vill bli på nytt bli en global makt och försäkra sig om sitt inflytande vid sina gränser i väster. Det är därför landet utmanar internationella normer och får västliga, på lagar baserade system, i gungning.

Han talade också om den desinformation som sprids i Ryssland och om rysk inblandning i andra länders politik i syfte att driva en egen agenda.

Kommendören berömde Finlands sätt att betona vikten av utbildning i kampen mot desinformation.

Under sitt två dagar långa besök i Finland träffar Scaparrotti bland annat president Sauli Niinistö och försvarsminister Jussi Niinistö.

 • Thomas Lundin: Ingen jul utan julkonserter

  Ger sig ut på turnén "Sent i advent" den 19-23 december.

  I år hade artisten Thomas Lundin tänkt ta ledigt från sin mångåriga tradition att ge julkonserter. Till slut kunde han ändå inte hålla sig, utan snickrade ihop turnén "Sent i advent".

 • Pärmäkoski drar sig ur tävlingarna i Toblach

  Beslut om Tour de Ski fattas i ett senare skede.

  Krista Pärmäkoski kommer inte till start på dagens 10 km i fristil i Toblach meddelar skidförbundet. Pärmäkoski som ligger på sjunde plats i den totala världscupen känner sig inte hundraprocentigt frisk

 • Ultra Bra i Helsingforsarenan 15.12 2017: Fest i den rödgröna bubblan

  Ultra Bra är tillbaka. Vilan gjorde dem gott.

  Ultra Bra är lite som samhällsdebatten just nu. Inget mittfält. Antingen älskar man dem eller så hatar man dem. Antingen var man till 100% i H:fors-arenan igår kväll för att bevittna deras efterlängtade comeback i stor skala - eller så inte. Och jo, det blev just den rödgröna suvakki-sjung-med-torka-tåren-fest som hade förväntats, skriver Marcus Rosenlund.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes