Hoppa till huvudinnehåll

Konstnärer iakttar och skriver om Ekenäs torg

kvinna i stadsmiljö
Konstnären Lena Séraphin invid torget i Ekenäs. kvinna i stadsmiljö Bild: Patrik Rosström / Yle konstnärer,konst,Stiftelsen Pro Artibus,essäer,Yle,Ekenäs,Raseborg,Västnyland,Omspelning

I augusti samlas nio bildkonstnärer på Ekenäs torg. De ska sitta där i tre dagar och skriva om torglivet och människorna. Projektet resulterar i en bok och en radioessä.

Flerspråkigt koncept

Omspelning ska bli en skiss i ord och en textuell iakttagelse av Rådhustorget i Ekenäs skriven på fem olika språk.

Det är konstnärerna Pia Sandström, Ulrika Gomm, Behzad Khosravi Noori, Moa Franzén, Joanne Lee, Minna Heikinaho, Hami Bahadori, Jaime Mena de Torres och Lena Séraphin som skriver tillsammans.

Fransk förebild

Verket har inspirerats av den franske författaren Georges Perec och hans experimentella bok Tentative d'épuisement d'un lieu parisien (1975) eller fritt översatt: Försök att utmatta en plats i Paris.

Perec observerade Saint-Sulpice skvären i Paris genom att göra en förteckning av det han iakttog. Han prövade på att uppmärksamma det betydelselösa och att se det som äger rum då ingenting speciellt händer.

Samskrivning var för sig

Projektet Omspelning är ett försök att observera och hitta förbindelser. De medverkande konstnärerna skriver tillsammans, är medvetna om de andra som skriver och att de själva befinner sig i någons synfält.

De noterar det som sker på torget men även sig själva på torget. De noterar sina egna rörelser, förehavanden och upptäckter.

Det blir en gemensam förteckning över tid och rum utan krav på att förklara och färdigställa.

Forskning, bok och samarbete med Yle

Bildkonstnär Lena Séraphin skapade konceptet för Omspelning och projektet bearbetas vidare i samband med hennes postdoktorala forskning vid Konstfack i Stockholm under hösten 2017.

Séraphin har avlagt magisterexamen vid Goldsmiths College i London 1997 och doktorerade vid Aalto-universitetets högskola för konst, design och arkitektur 2017.

Omspelning formges som en flerspråkig bok som Stiftelsen Pro Artibus ger ut i november under Bokkalaset i Ekenäs.Texterna redigeras även till en flerspråkig radioessä med YLE som samarbetspartner.

Projektet produceras av Stiftelsen Pro Artibus och understöds av Nordisk kulturkontakt samt spanska ambassaden i Finland.

Fredagen den 18 augusti 2017 klockan 12 läser konstnärerna den samskrivna texten Omspelning på Rådhustorget i Ekenäs.