Hoppa till huvudinnehåll

Michael Johnson går åt det kontroversiella Makwala-beslutet: "Det är okej att kollapsa men inte okej att spy"

Isaac Makwala på stadion i London.
Isaac Makwala på stadion i London. Isaac Makwala på stadion i London. Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press Isaac Makwala

Isaac Makwala från Botswana hindrades från att springa om medaljer på herrarnas 400 meter i London. Botswanas lag och Michael Johnson går åt IAAF, som inte erkänner att något fel skulle ha begåtts.

Orsaken till att Makwala inte fick delta är att ett norovirus sprider sig bland deltagarna i friidrotts-VM.

– Det är med ett blödande hjärta som jag formellt meddelar att jag inte kommer att delta i finalen på 400 meter idag. Jag var redo att springa och anlände till stadion tidigare idag men möttes av en gillrad fälla (regeringens order, inte IAAF:s), skrev Makwala på Facebook sent på tisdagskvällen.

– Vi har under hela dagen kämpat för att sanningen ska komma fram. Jag vidhåller fortfarande att jag inte är sjuk och har inte blivit testad av någon läkare.

Wayde van Niekerk vann 400 metersloppet på tiden 43,98. Marginalen till tvåan Steven Gardiner (44,41) var nästan en halv sekund.

"Ingen formell kommunikation"

Hur hela processen har gått till råder det delade meningar om.

Botswanas lag anser sig ha tvingats förlita sig på uppgifter i media.

– Det har inte existerat någon officiell kommunikation, ingen formell kommunikation från IAAF:s sida över huvud taget. Vi fick via media reda på att han inte kan delta. Det har inte funnits några medicinska test, det är bara generaliserade antaganden utifrån att han varit sjuk, sade Botswanas olympiska kommittés ordförande Falcon Sedimo till BBC.

Motstridiga uppgifter

Det internationella friidrottsförbundet IAAF påstår att Makwala-beslutet ska bygga på en läkarundersökning som har utförts i anslutning till uppvärmningsfaciliteterna på måndagskvällen. En kopia på läkarutlåtandet ska ha getts till det botswanska teamet.

IAAF skriver att hälsovårdsmyndigheterna i London på tisdagen ska ha meddelat att 30 idrottare uppvisat symptom varav två fall har hunnit fastställas till norovirus. Enligt IAAF ska en läkare ha noterat att Makwala kräkts under en 18 timmar lång period.

Förbundet meddelar att den brittiska hälsovårdsregleringen förutsätter en 48 timmar lång karantän för Makwala, en karantän som tar slut på onsdagseftermiddagen.

IAAF beklagade i samma utlåtande att Makwala inte får möjlighet att visa vad han går för men att förbundet har alla idrottares välfärd i åtanke.

Borde Makwala ha fått springa på tisdagskvällen?

Ja
85.8% (223 röster)
Nej
14.2% (37 röster)
Antal avgivna röster: 260

Är IAAF konsekventa?

BBC:s expert Michael Johnson, själv framgångsrik på 400 meter, köper inte IAAF:s utläggning.

– IAAF kan snart inse att det har blivit helt fel i diskvalificeringen av Makwala.

För Johnson är det oklart hur IAAF agerar i olika situationer och vad som egentligen krävs för att förbundet ska kunna porta idrottare.

– Gäller det här för andra idrottare, frågar sig Johnson. Det är okej att kollapsa men inte okej att spy.

– Det finns en hel del inkonsekvens här. Och så klart finns elefanten i rummet. Wayde van Niekerks enda utmanare har blivit eliminerad på såväl 200 som 400 meter.

Får medhåll

Britten Dai Greene som gjort en lång karriär som 400 meterslöpare höll med Johnson i ett utlåtande på Twitter.

– Jag hör om farsen med IAAF och Makwala. Ni kan inte hindra honom från att tävla. Vad håller ni på med?

Vinnaren van Niekerk skickade varma hälsningar till Makwala.

– Jag skulle älska att Makwala fick sin rättvisa chans att springa. Jag tror att han hade gjort oerhört bra ifrån sig här. Jag känner så mycket sympati. Jag hoppas verkligen att jag kunnat ge honom min medalj, sade sydafrikanen enligt BBC.