Hoppa till huvudinnehåll

Mycket på spel i politiken i höst

Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017.
Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho (NA), finansminister Petteri Orpo (Saml) och statsminister Juha Sipilä (C) sitter i regeringen. I bakgrunden skymtar också kommun- och reformminister Anu Vehviläinen (C). Statsminister Juha Sipilä (C), finansminister Petteri Orpo (Saml) och Euroapaminister Sampo Terho (NA) vid riksdagens plenum den 19 juni 2017. Bild: All Over Press Juha Sipilä,Petteri Orpo,Regeringen Sipilä,Centern i Finland,Samlingspartiet,Sampo Terho,riksdagen,Plenum,Nytt alternativ,Blå framtid

Den politiska hösten började på allvar i och med Finansministeriets budgetförhandlingar. Riksdagspartierna håller sina sommarmöten på olika håll i landet de närmaste veckorna.

Politikerna brinner av iver att få ta del av skattepolitik och reformer.

Det riksdagsparti som är först ute är SDP som inleder riksdagsgruppens arbetsutskotts och partiledningens möte i Uleåborg på torsdagen. Socialdemokraterna ska först ut på stan för att dirigera trafiken och propagera för trafikvett i samband med skolstarten.

Senare diskuteras sak. Ekonomin samt statsbudgeten för nästa år står säkerligen på agendan.

Dagens trend verkar vara att det går bra i ekonomin, men att det inte finns något att dela ut.

SDP vill se höjda löner, skattesänkningar eller en kombination av båda för löntagarna. En politik som enbart gynnar välbärgade vill partiet inte höra av.

Var står Nytt alternativ?

Då Sannfinländarna splittrades i somras uppstod grupperingen Nytt alternativ som har regeringsmakt trots att gruppen än så länge inte ens är ett parti.

Centern och Samlingspartiet räknar med att Nytt alternativs inflytande i regeringen minskar, men gruppen är i högsta grad ett oskrivet kort.

Nytt alternativ kommer under hösten att följas med extra noga. Varje uttalande analyseras och den politiska linjen klarnar an efter.

Kritiken från Sannfinländarna, som nu sitter i opposition, kommer att vara hård.

Familjeledigheterna under lupp

I samband med statsbudgeten kommer regeringen i höst också att diskutera familjeledigheterna.

Det finns motsättningar mellan Centern och Samlingspartiet. Sannfinländarna var ändå tidigare det största hindret för att få igång en reform.

Simon Elo, ordförande för Nytt alternativs riksdagsgrupp, sade nyligen att det kan vara möjligt att gradera hemvårdsstödet, vilket kan öppna dörrar för förhandlingar.

Vård- och förvaltningsreformen lämnar inte heller politikerna i fred. Valfriheten bereds igen.

VR het potatis i höst

Regeringen har gått ut med beskedet om att VR ska spjälkas upp i tre bolag och att persontrafiken på järnvägarna öppnas för konkurrens.

Regeringspartierna var genast ute och berömde reformen, men det återstår att se hur Centerns fotfolk reagerar på planerna.

Centern säger sig vara det främsta glesbygdspartiet. Privatisering i stor skala låter inte nödvändigtvis så bra i partifolkets öron.

De gröna berömde försiktigt reformen, medan vänsterpartierna har svårare att svälja den.

Socialdemokraternas riksdagsledamot Satu Taavitsainen befarade genast i Uusi Suomi att ”biljettpriserna sänks genom att sänka lönerna för de som jobbar i spårtrafiken”.

Uppdaterad 07:13: ett par skrivfel.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes