Hoppa till huvudinnehåll

Novias kultur under en hatt i Jakobstad

Sören Lillkung.
Sören Lillkung. Sören Lillkung. Bild: Yle/Kjell Vikman. sören lillkung

Yrkeshögskolan Novia tar in nya studerande på dramainstruktörslinjen i höst och dessutom flyttar verksamheten från Vasa till Campus Allegro i Jakobstad. Nya utrymmen i bottenplanet tas i bruk för scenkonstens behov men rockkonserter kan också passa bra i samma utrymmen.

Dramainstruktörlinjen kommer att ta in tio studerande vartannat år och enhetschef Sören Lillkung hoppas att gemensamma produktioner mellan de olika kulturutbildningarna i Campus Allegro skall ske också i framtiden.

Studerande anländer i slutet av augusti

Studerande anländer den 28 augusti och någon form av invigningsceremoni skall också ordnas för de nya utrymmena som ställts i ordning för scenkonstens del - den så kallade svarta boxen, black box.

Väggar, golv, tak, allt är svart för att möjliggöra användningen av ljus på bästa sätt.

- Det är också bra med ett utrymme som inte är så stiligt som konsertsalen, här går det också att ordna mindre rockkonserter, det finns plats för publik.

Dramainstruktörslinjen kommer att ta in tio studerande till grundutbildningen. Vartannat år är det tänkt.

- Den kostymen är lagom med tanke på framtida utkomstmöjligheter.

I år har ovanligt många studerande sökt sig till linjen i Jakobstad. Det här på grund av möjligheterna att läsa 60 poäng pedagogik vid Åbo Akademi och få en generell yrkespedagogisk behörighet.

- Det har också varit en positiv trend till grundutbildningen.

"Synergi är ett modeord"

Synergi är ett modeord som enhetschef Sören Lillkung inte riktigt gärna vill ta i sin mun men det är en viktig sak i sammanhanget när alla kulturutbildningar finns på samma plats.

- Det är enklast för oss när alla är på samma ställe, ekonomiskt är det också effektivare.

- Vi har också ganska många gemensamma kurser.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten