Hoppa till huvudinnehåll

Nu slår Attendo upp dörrarna i Kimito – fortfarande många lediga platser kvar

Gisela Sjöblom i nya vårdhemmet i Kimito.
Gisela Sjöblom i nya vårdhemmet i Kimito. Gisela Sjöblom i nya vårdhemmet i Kimito. Bild: Yle/Lina Frisk Attendo Care,gisela sjöholm

I Kimito öppnar det nya Attendo vårdhemmet Pärla. Inom de närmaste två veckorna kommer de första kunderna att flytta in i det splitternya serviceboendet. Det finns fortfarande många lediga platser på det nya vårdhemmet. Endast fyra av 30 bostäder är reserverade.

Gisela Sjöblom, förman vid Attendos nya vårdhem Pärla, säger att allt är så gott som färdigt för de första kunderna att flytta in i den splitternya fastigheten. Ännu står några ouppackade paket och väntar i tamburen, men resten är klart.

- Huset är byggt i en H-modell. Vi har allmänna utrymmen i mitten av huset och sen finns det två korridorer med bostäder.

Vid ingången möts man av ett stort allmänt rum med matbord och soffor. Inredningen går i ljusa färger och en del av väggarna är beklädda med fototapeter med fotografier tagna på Kimitoön. Huset har ett trädgård- och skärgårdstema, enligt Sjöblom, och det ska också synas i vardagen på hemmet.

Vårdhemmet Pärla i Kimito.
Vårdhemmet Pärla i Kimito. Bild: Yle/Lina Frisk vårdhem,Kimitoön (kommun)

- Temat ska synas i bland annat maten och sysselsättningarna. På gården har vi lådor där man kan plantera blommor eller kryddor. I maten ska skärgårdstemat synas genom att det ska finnas fisk på bordet.

På gården finns det lådor där de kan plantera blommor och kryddor.
På gården finns det lådor där de kan plantera blommor och kryddor. På gården finns det lådor där de kan plantera blommor och kryddor. Bild: Yle/Lina Frisk Attendo Care

På det nya vårdhemmet kommer det också att finnas modern teknik som underlättar kunderna att hålla kontakt med sina närstående som bor längre bort.

Invånarna får inreda själv

Det finns allt som allt 30 rum i det nya vårdhemmet. I rummen finns färdigt en elektronisk säng och gardiner, som Attendo står för, resten får man ta med sig.

- Alla rum är 21 kvadratmeter stora. De är som en enrummare med handikapptoalett. Tanken är att alla får hämta möbler som man själv vill ha för att öka på trivseln, säger Sjöblom.

Gisela Sjöblom i ett av rummen på nya vårdhemmet.
Rummen är enkelt inredda för kunderna att sätta sin egen personliga prägel på stället. Gisela Sjöblom i ett av rummen på nya vårdhemmet. Bild: Yle/Lina Frisk Attendo Care,vårdhem,Kimitoön (kommun)

Toaletten är försedd med bland annat ett stöd vid toalettstolen, en duschstol, handtag samt en höj- och sänkbar lavoar.

Fortfarande många tomma rum

Verksamheten på vårdhemmet sätter igång inom de närmaste två veckorna, och då flyttar de första kundrena in. Det finns allt som allt plats för 30 stycken på vårdhemmet, och det finns gott om lediga rum fortfarande.

- Vi har reserveringar på 4-5 stycken som förhoppningsvis kommer att flytta in nu i början. Det är lite oklart ännu.

Hur har det varit att få tag på personal?

- Vi har rekryterat några som kommer att börja då de första kunderna flyttar in. De är nu anställda på 60 procent men när de första kunderna kommer blir det 100 procent.

- Vi fick en del ansökningar, men förhoppningsvis får vi fler ansökningar när vi behöver mer personal då fler flyttar in.

På tisdagen hade vårdhemmet invigning för inbjudna gäster, men senare kommer de ordna ett öppet hus-tillfälle då vem som helst får komma och titta på det nya vårdhemmet. Potentiella kunder och deras anhöriga får också ringa och boka en tid för att komma och se på hemmet.

Hur stort behov finns det för vårdhem i Kimito?

- Vi vet att det finns många äldre i Kimito, och det kommer att finnas ett behov för den här typen av serviceboende i framtiden. Det finns en marknad för privata vårdhem. Jag tror att huset blir fullt i något skede.

En korridor vid vårdhemmet Pärla i Kimito.
En korridor vid vårdhemmet Pärla i Kimito. Bild: Yle/Lina Frisk vårdhem,Kimitoön (kommun)

Läs också