Hoppa till huvudinnehåll

Skattebetalarnas centralförbund: Budgetförslaget innebär skärpt beskattning för löntagarna

Plånbok med pengar.
Plånbok med pengar. Bild: Lehtikuva offentlig ekonomi,ekonomi,löner,lagförslag,budgetar,inkomster,utgifter,pengar,betalningsrörelse,Handflata,Svart marknad

Enligt Skattebetalarnas centralförbund skulle Finansministeriets budgetförslag innebära skärpt beskattning för löntagarna år 2018.

För en person med en medelinkomst på 3 312 euro i månaden skulle beskattningen stiga med 0,4 procentenheter. Personens köpkraft skulle försvagas med 0,7 procent, bedömer förbundet.

I centralförbundets beräkning har man beaktat både Finansministeriets budgetförslag och de skatte- och avgiftsändringar som konkurrenskraftsavtalet innefattar. Också den beräknade inkomst- och prisutvecklingens inverkan på skatter och köpkraft ingår i kalkylen.

Teemu Lehtinen
Teemu lehtinen Teemu Lehtinen Bild: AOP Teemu Lehtinen

Enligt Teemu Lehtinen, vd för Skattebetalarnas centralförbund, borde regeringen nu fatta beslut om kompenserande lättnader för 400 miljoner euro så att den hotande skärpningen av beskattningen inte förverkligas.

Lehtinen förväntar sig att förslaget om skärpt beskattning omarbetas under budgetmanglingen i slutet av augusti.

- Önskemålen om måttfulla lönekrav förverkligas inte av sig själv under förhandlingarna på arbetsmarknaden i höst. Regeringens stöd i form av måttfulla skattekrav behövs också.