Hoppa till huvudinnehåll

Skolstart med fjärilar i magen

Elisha och Amina Bergroth sitter på trappan
Elisha och Amina Bergroth väntar på att skolan börjar. Elisha och Amina Bergroth sitter på trappan Bild: Leo Gammals Sibbo,skolor,lågstadiet,Skolstart,gesterby i sibbo

Skolstarten är snart här igen och för Amina Bergroth är det första gången, medan Elisha redan har gått ett år i Kyrkoby skola i Nickby. Med en storasyster följer också kunskap och insides information om vad skolan går ut på.

- Vi fick böckerna den första skoldagen men inga läxor. Nästa dag fick vi läxor i matteboken och läseboken, minns Elisha Bergroth den första skoldagen.

I familjen Bergroth börjar barnen läsa, räkna och skriva tidigt.

- Jag kan läsa men inte riktigt skriva, säger Amina. Ibland blir det lite svårt att jag inte vet om det ska vara två bokstäver tillsammans eller bara en.

- Jag lärde mig skriva redan före skolan och både jag och Amina har börjat läsa när vi var fem år, berättar Elisha.

En av flickornas tidiga favoritböcker är Historien om någon av Åke Löfgren och med illustrationer av Egon Möller-Nielsen. Den är skriven som en upptäcksfärd i hemmet och handlar om katten Nisse som stökar till det.

Amina tycker särskilt mycket om Tove Appelgrens Sov nu, Vesta-Linnéa, som handlar om en flicka som har svårt att somna.

Läxor och fredagsmys

Undervisningen är naturligtvis skolans viktigaste uppgift. Under det första skolåret har Elisha haft timmar i bland annat matematik, modersmål, religion, omgivningslära och slöjd. Men fredagsmys står också på läsordningen.

- Ganska ofta på fredagar brukar vi ha knytkalas. Då får man ta med eget godis och ett mjukisdjur. Då tittar vi på film. Vi får sitta på kuddar och då är lamporna släckta.

Kyrkoby skola i Nickby
Elishas och Aminas skola i Nickby. Kyrkoby skola i Nickby Bild: YLE/ Bettina Aspfors kyrkoby skola i sibbo

Gymnastiken är också ett roligt ämne med bollsporter och friidrott. För Elisha betyder andra klassen dessutom en möjlighet att få revansch på nästa års Stafettkarneval.

- Jag bröt armen så jag kunde inte vara med när vi var på tävling med hela skolan, suckar Elisha. Jag var en av de snabbaste så jag skulle ha fått vara med. Och jag skulle ha vunnit om jag inte hade brutit armen.

Hur har familjen förberett sig inför skolstarten och kanske särskilt med tanke på Amina?

- Hon har en äldre syster som har gått ett år och Amina har nog följt med henne hemskt mycket, berättar mamma Bettina Bergroth.

- Vi har pratat om det alltid nu och då i synnerhet när de har haft besöken på förskolan.

- Hon har tyckt att det ska bli spännande, så emellanåt vill hon inte börja och så vill hon börja. Det har gått fram och tillbaka, men jag tror att det kommer att bli en rolig upplevelse för henne. Ju mera det närmar så har hon tyckt att det nog ska bli roligt, menar Bergroth.

Elisha, Bettina och Amina Bergroth på trappan
Elisha, Bettina och Amina Bergroth Elisha, Bettina och Amina Bergroth på trappan Bild: Leo Gammals barn (familjemedlemmar),barnfamiljer,Sibbo,skolor,Skolstart,gesterby i sibbo

Är det något skolan kunde satsa mer på?

- Det viktigaste är ju att barnen blir sedda som individer. Det kan jag känna en viss oro för i våra skolor som är ganska stora, i synnerhet om man tar bort de här mindre skolorna, säger Bettina Bergroth.

- Normen för vad som är normalt är väldigt bred och den blir ibland lite väl smal. Man sätter in vad som är normalt i ett väldigt smalt fack. Och allt utöver det är onormalt, men så det ju inte.

Det viktigaste är ju att barnen blir sedda som individer.

- Det finns en stor variation av normala barn som är väldigt, väldigt olika, menar Bergroth. Och det skulle jag hoppas att man tar i beaktande i skolan.

Bettina Bergroth är nöjd med den nya läroplanen som ger utrymme för en större flexibilitet än förut. Hon önskar samtidigt att det kan appliceras på eleverna så att barnens olikheter beaktas bättre i inlärningen.