Hoppa till huvudinnehåll

Skuggad Makwala redo för final – får till slut också sällskap av van Niekerk

Isaac Makwala.
Isaac Makwala firar efter att ha säkrat sin plats i finalen. Isaac Makwala. Bild: Ian Langsdon / EPA / All Over Press Isaac Makwala

Det blev småsvettigt för förhandsfavoriterna på 200 meter. Botswaniern Isaac Makwala gjorde sitt andra lopp för passet och tog sig vidare, samtidigt som sydafrikanen Wayde van Niekerk fick svettas i den sista semifinalen.

Isaac Makwala är klar för final. Igen.

Trots att ha sprungit sitt försöksheat strax innan kvällspasset körde igång fick botswaniern ställa sig i startfältet redan i den första semifinalen – men pallade för trycket. Makwala knep en säker andreplats och därmed också en direkt plats i finalen.

Efter sitt lopp dök löparen upp vid Yles tv-kamera – följd av IAAF:s kommunkationsansvarige. Helt exceptionellt, säger Yles reporter på plats, Petra Manner.

Men Makwala har lämnat motgångarna bakom sig.

– Livet är utmanande ibland. Det gäller att komma över motgångarna, det gjorde jag. Jag är redo för finalen, säger han.

Hur känns kroppen efter noroviruset?

– Jag var aldrig sjuk. Jag har aldrig varit svag, intygar botswaniern.

van Niekerk seg i sitt lopp

I den tredje semifinalen ställde sig Wayde van Niekerk i startfältet. Förhandsfavoriten förväntades ta en direkt plats i finalen – men så blev det inte.

van Niekerk låg efter redan i början av upploppet och klarade inte av att hämta upp sig. Istället kom sydafrikanen i mål som tredje man. Tiden räckte ändå till för en lucky loser-plats i finalen.

För van Niekerk, som redan vunnit VM-guld på 400 meter var dagens lopp det femte på lika många dagar. Finalen på 200 meter väntar i morgon.

Också den japanska supertalangen Sani Brown tog sig till final, samtidigt som veteraner som Yohann Blake fick ge sig.