Hoppa till huvudinnehåll

Storläger ger gemenskap inom orienteringsfamiljen

Under veckoslutet avgörs Finlands Svenska Orienteringsförbunds mästerskap i Pedersöre, men redan i veckan lägger FSO med förbundstränaren Fredric Portin i spetsen grunden för en stark sammanhållning inom orienteringsfamiljen.

Det är tidig onsdagsmorgon när Yle Sporten möter upp lägerjuniorerna vid Pellisas i Forsby, en bit öster om riksåttan i Pedersöre.

En efter en kommer bilar ut i terrängen och levererar juniorer från föreningar på hela den finlandssvenska orienteringskartan.

Fyra Falkeniter redo för onsdagens träning i Forsby.
Fyra Falkeniter redo för onsdagens träning. Fyra Falkeniter redo för onsdagens träning i Forsby. Bild: Yle/AnttiKoivukangas orientering,Pedersöre,Purmo

Mitt i vimlet finns också vikarierande förbundstränare Fredric Portin.

– Det blir ett längre FSO-veckoslut för de deltagare som kommer längre ifrån. Man får bekanta sig med terrängen på ett annorlunda och bredare sätt än om man bara löper tävlingarna i helgen, förklarar Portin.

FSOM avgörs under fredag, lördag och söndag i Bennäs och Purmo och även om tävlingarna är något av årets höjdpunkt inom förbundet ser Portin ändå ett mervärde i ungdomarnas sammankomst under veckan.

Fredric Portin instruerar junior i terrängen i Pedersöre.
Fredric Portin instruerar juniorerna i sitt nya jobb som förbundstränare. Fredric Portin instruerar junior i terrängen i Pedersöre. Bild: Yle/AnttKoivukangas orientering,Pedersöre,Purmo,Fredric Portin

– Det handlar om gemenskap, en gemenskap som inte alltid uppstår enbart inom den egna föreningen. Här umgås vi oberoende av förening, område och ålder och då skapas vänskapsband som många gånger kan vara det lim som gör att man hålls kvar inom grenen. Det ser jag som det viktigaste.

Lär känna människan bakom skjortan och tävlingsnumret

Portin är själv ny på posten som förbundstränare och höll ett litet anförande för juniorerna innan de gav sig ut på sina träningsbanor i den mulna och myggtunga onsdagsmorgonen.

IF Femmans juniorer aktiva på FSO-lägret i Pedersöre.
IF Femman väl representerade. IF Femmans juniorer aktiva på FSO-lägret i Pedersöre. Bild: Yle/AnttiKoivukangas orientering,Pedersöre,Purmo

Juniortjejerna från Kronan och OK Botnia redo för träning.
IK Kronan och OK Botnia väl representerade i skogen. Juniortjejerna från Kronan och OK Botnia redo för träning. Bild: Yle/AnttiKoivukangas orientering,Pedersöre,Purmo

Ut i terrängen ger sig löpare från bland annat IF Minken, Närpes OK, OK77, Trian, Kronan, IK Falken och Brahe i väldigt varierande åldrar.

I helgen tävlar många av juniorerna mot varandra, men under lägret är det samarbete och samvaro som gäller.

– Det gör mycket, det att man känner de människor man löper med och mot i den egna klassen. Annars tenderar de bara att bli en skjorta, ett nummer och en tidsnotering.

– Nu får de ett namn och en person som man lär känna, det gör hela orienteringen och hela hobbyn mer intressant, säger Portin som själv fortfarande vid sidan av sitt nya jobb gör en elitsatsning inom grenen.

Lika mycket deltagare som i Pargas ifjol

I helgen tävlar hela förbundet aktivt i alla åldersklasser i Pedersöre. Sprinten på fredagen avgörs i centrala Bennäs medan lördagens långdistans och söndagens stafetter placerats längre österut, kring Vilobacka i Purmo.

Fredric Portin är nöjd med uppslutningen vid FSOM.

– Det blir ordentligt med folk till helgen och det gläder mig. Det är roligt att vi har ett så bra deltagarantal även om tävlingarna är i Österbotten. Det brukar vara aningen mindre då, men nu ligger vi helt på samma nivå som t.ex. ifjol i Pargas.

PieHi och IF Minken i samarbete på FSO-lägret i Pedersöre.
PieHi och IF Minken samarbetar på onsdagens träning. PieHi och IF Minken i samarbete på FSO-lägret i Pedersöre. Bild: Yle/AnttiKoivukangas orientering,Pedersöre,Purmo

– Tävlingarna är det som de flesta av FSO-gänget satsar på, men det är glädjande att vi har ungdomarna här som tjuvstartar lite nu och trappar upp inför veckoslutet, avrundar Portin.

Här hittar du mer information om veckoslutets förbundsmästerskap i Pedersöre.