Hoppa till huvudinnehåll

Superskräll av HIFK – tog säsongens tredje seger på VPS bekostnad

HIFK firar mål.
HIFK fick äntligen fira seger i fotbollsligan. HIFK firar mål. Bild: Toni Hekkala / All Over Press HIFK Fotboll,Mikael Forssell

Det hade gått en och en halv månad sedan HIFK sedan vunnit en ligamatch i fotboll. På onsdagskvällen stod hemmalaget i Helsingfors ändå för en minst sagt imponerande insats – och knep till slut tre poäng mot tabelltvåan VPS.

Det var bäddat för Vasafest på Tölö fotbollsstadion. Trots att de svartvitrandiga hade presterat blygsamt mot PS Kemi på söndagen förväntades ändå ligatvåan lätt besegra nästjumbon HIFK.

Inledningen var ändå inte hoppingivande. HIFK lyckades skapa bättre lägen i offensiven, och VPS hade svårt med det mesta. Men 25 minuter in i matchen knep VPS ledningen.

Hoppa över Twitterpostning

HIFK hade ändå inte gett upp. Hemmalaget lyckades inte punktera VPS-försvaret under resten av den första halvleken, och början av den andra trekvarten var också motig.

Men med 25 minuter kvar på klockan kom frälsningen. Jukka Halme avfyrade en projektil från 20 meter och bollen slank in bakom Marko Meerits.

I den 73:e minuten slog HIFK till igen. Mikael Forssell visade att gammal är äldst inne i straffboxen då han nickade in bollen för 2–1.

Några fler mål bjöd inte matchen på utan istället tog HIFK tre poäng för den första gången sedan ligajumbon JJK besegrades i juni.

Ett av ligans bästa lag sumpade själv segern

– Det känns fantastiskt. Speciellt att äntligen vinna framför hemmapubliken. VPS är ett av de bästa lagen i hela ligan, och vi visade att vi klarar av att besegra även dem, säger segerskytten Mikael Forssell till IS-tv efter matchen.

I Vasatruppen var stämningen förståeligt nog dystrare.

– Vi sumpade själv den här matchen. De tog ledningen och kunde sedan rutinerat hålla oss borta från de farligaste chanserna, säger VPS Juha Hakola efter matchen.

För HIFK var segern med andra ord säsongens tredje, och laget parkerar fortfarande på den näst sista platsen i tabellen. Avståndet upp till RoPS är nu fem poäng. VPS ligger i sin tur fortfarande tvåa, med en match mer i bagaget än ettan HJK (tio poäng före) och trean FC Lahti (en poäng efter).

Resultat, fotbollsligan:

HIFK – VPS 2–1 (0–1)

PS Kemi – Ilves 0–0

Läs också

Nyligen publicerat - Sport