Hoppa till huvudinnehåll

"Ta en erfaren vän med till svampskogen"

Solveig Backström böjer sig ner och putsar några kantareller.
Svamprådgivare Solveig Backström ger sina tips en lyckad svamputfärd. Solveig Backström böjer sig ner och putsar några kantareller. Bild: Yle / Petter Blomqvist svampar,matsvampar,svampplockning,kantarell,Sibbo

Hösten svampskörd börjar växa fram i de östnyländska skogarna. Känner du dig osäker på hur du ska gå till väga? Här ger svampexperten sina tips för en lyckad skogsutfärd.

Solveig Backström är hushållsrådgivare på Marthaförbundet och svamprådgivare. Varje höst fyller hon sin korg med färsk svamp från skogen bakom hemmet i södra Sibbo.

Hennes första råd ligger i utrustningen.

Korg med kantareller, svampbok och händer som putsar svamp.
Svamp ska inte sättas i plastpåse eftersom de då kan mögla eller ruttna. En korg är därför bäst. Korg med kantareller, svampbok och händer som putsar svamp. Bild: Yle / Petter Blomqvist matsvampar,svampar,kantarell

– Det är inte bara giftiga svampar man ska akta sig för. En kanske ännu större fara är fästingar. Jag tar alltid på mig gummistövlar och heltäckande kläder innan jag beger mig ut, säger Backström.

Med sig har hon också en korg för den plockade svampen. En plastpåse duger inte eftersom den fukt och värme som bildas i den snabbt kan förstöra dina fynd.

I korgen finns en liten kniv för snabbrensning samt en svampbok.

– Kniven används för att göra en grovrensning så att man minskar mängden jobb när man kommit hem, och det är alltid bra att ha boken med sig som referens.

Solveig Backström står i lätt skymundan bakom ett träd.
Solveig Backström Solveig Backström står i lätt skymundan bakom ett träd. Bild: Yle / Petter Blomqvist svampar,matsvampar,kantarell

Hon säger ändå att någon som är kunnig om svamp är det bästa alternativet.

– Om du är oerfaren, så ta med en vän som åtminstone vet lite mer än du. Eftersom svamparna ute i naturen alla kan se lite olika ut är det ibland svårt att helt förlita sig på böcker.

Hand som plockar upp och visar undersidan av en skogsriska.
Den här skogsriskan är aningen för gammal för att längre vara god att äta. Det ser man på den brunaktiga färgen på undersidan. Hand som plockar upp och visar undersidan av en skogsriska. Bild: Yle / Petter Blomqvist svampar,matsvampar

Hon rekommenderar också att man ska börja med att bara plocka ett par sorter man är säker på att man känner igen.

– Kantareller känner de flesta igen, och så är soppar som karljohanssvamp ganska enkla att identifiera. När man sen känner sig säker på dessa kan man börja lägga till nya sorter.

Det är vanligt att de som har sina egna kantarellgömmor håller platsen hemlig för att andra giriga svampplockare inte ska hinna fara i väg med delikatesserna.

Solveig Backström ger ändå några tips på var man har störst chans att stöta på kantarellerna.

En grupp kantareller.
Leta efter fuktiga ställen mellan kullar när du vill hitta kantareller. En grupp kantareller. Bild: Yle / Petter Blomqvist kantarell,svampar,matsvampar

– Kantareller vill växa fuktigt så leta efter sådana platser där vatten naturligt samlas, som nedanför en kulle. De växer också i närheten av träd. Speciellt enar har ofta kantareller nära sig, säger Backström.

Ofta växer det kantareller på samma plats som tidigare år.

Solveig Backström håller upp en kantkremla.
På väg till kantarellerna hittar vi en kantkremla. Solveig Backström håller upp en kantkremla. Bild: Yle / Petter Blomqvist svampar,matsvampar

Solveig Backström poängterar ändå en sista gång att man ska vara försiktig.

– Det viktigaste är att att inte äta en svamp som man är osäker på. Om du inte är helt övertygad att svampen är ätlig så är det bättre att slänga bort den.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland