Hoppa till huvudinnehåll

Tyska kvinnor hittade biodlingen

Dorothea Heiser har växt upp med biodling.
Dorothea Heiser har växt upp med biodling. Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin,Dorothea Heiser

I Tyskland har biodling blivit ett yrke och en hobby som lockar allt fler kvinnor. På bara några år har antalet kvinnor vid bikuporna mångdubblats.

Bina är på gott humör. Det är varmt och solen skiner från en klarblå himmel. Det betyder att bina arbetar så flitigt att risken för att bli stucken är ganska liten.

Det surrar intensivt runt Dorothea Heisers bikupor, även om antalet bin i kuporna är mindre nu under sensommaren.

– Jag är mycket nöjd över att jag valde biodlingen. Det är ett mångsidigt jobb som ger stor tillfredsställelse, säger Heiser som är chef för biodlingen som bär familjens efternamn.

Dorothea Heiser vid bikuporna.
Dorothea Heiser vid bikuporna. Dorothea Heiser vid bikuporna. Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin,Dorothea Heiser

Vi befinner oss i Lengfurt vid floden Main inte värst långt från staden Würzburg. Här växte Heiser upp med sin fars biodling och efter vissa omvägar valde hon att ta över familjens firma.

En märkt bidrottning.
En märkt bidrottning. En märkt bidrottning. Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin

”Trevliga djur”

Heiser är en av allt fler tyska kvinnor som sysslar med biodling som yrke eller som hobby.

Från att ha varit en så gott som totalt mansdominerad sysselsättning har antalet kvinnor nämligen ökat nästan explosionsartat under de senaste åren.

– Var tredje deltagare på våra utbildningar och kurser är i dag kvinna.

Det säger Ingrid Illies som är lärare i biodling vid den bayerska anstalten för trädgårdsskötsel och vinodling i Veitshöchheim utanför Würzburg.

Ingrid Illies utbildar biodlare.
Ingrid Illies utbildar biodlare. Ingrid Illies utbildar biodlare. Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin,Ingrid Illies

Här arbetar också Vanessa Maurer som lärling.

– Allt började med att jag gjorde en praktik här vid anstalten. Det fick mig att hoppa på utbildningen till biodlare. Bin är trevliga djur när man behandlar dem väl och jag trivs mycket bra med jobbet, säger Maurer.

Vanessa Maurer
Vanessa Maurer Vanessa Maurer Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin,Vanessa Maurer

Bra på att marknadsföra

Siffror från det tyska biodlarförbundet visar att andelen kvinnliga medlemmar har ökat på bara några år från fem procent till närmare tjugo procent.

Bin är trevliga djur när man behandlar dem väl.― Vanessa Maurer

Biodlingsboomen i storstäderna tycks också ha lockat många kvinnor. I storstäder som Berlin och Hamburg är omkring trettio procent av biodlarna nu är kvinnor.

– Jag tror att kvinnornas intresse för biodling bland annat hänger ihop med att bina på grund av bidöden har fått en hel del uppmärksamhet. Via sociala medier har biodlande kvinnor också en möjlighet att knyta kontakter utanför de hittills starkt mansdominerade föreningarna, säger Illies.

– Dessutom har honungen blivit en produkt som det talas om.

När det är soligt och varmt är bina på gott humör.
När det är soligt och varmt är bina på gott humör. När det är soligt och varmt är bina på gott humör. Bild: Yle/Johnny Sjöblom biodling (arbete),bin

Ingrid Illies ser att de kvinnliga biodlarnas styrka framför allt ligger i att vidareförädla och marknadsföra sina produkter.

– Jag tror att i synnerhet biavel är något som passar mycket väl för oss kvinnor, säger Dorothea Heiser som i framtiden hoppas kunna vidareutveckla sortimentet.

– Vi är också en av få gårdar som utvinner bidrottninggelé, säger Heiser.

Hoppas på fler unga biodlare

Trots att allt fler kvinnor har hittat biodlingen har åldersstrukturen bland de omkring 100 000 medlemmarna i biodlarförbundet inte märkbart förändrats.

Bina fascinerar och när man väl har kommit i kontakt med dem kan man inte längre släppa taget.― Dorothea Heiser

Det handlar fortfarande om en sysselsättning för äldre och bland biodlarna hoppas man därför att allt fler unga ska hitta hobbyn och yrket.

– När jag träffar yngre mänskor till exempel på olika marknader ställer jag alltid bina i centrum. Bina fascinerar och när man väl har kommit i kontakt med dem kan man inte längre släppa taget, säger Heiser.

Läs mera:

Honungsbina charmade finländska Tanja direkt – ”Alldeles otroligt fascinerande”

Att allt fler kvinnor vill börja odla bin har visat sig vara en trend också i Finland. Hälften av alla deltagare på nybörjarkurserna är numera kvinnor. För biodlaren Tanja Oreto i Esbo handlar biodling om mycket mer än bara honung.

Läs också