Hoppa till huvudinnehåll

Anna Forth: Alla tiders fest på slottet – tillsammans

Anna Forth
Anna Forth Bild: Yle/Kalle Ranta radio x3m

Självständighetsmottagningen på presidentens slott hör till årets största tv-höjdpunkter, och i år då Finland firar 100 år av självständighet är förväntningarna högre än någonsin. Förberedelserna inför denna kväll inleddes redan för tre år sedan, och publiken kan se fram emot alla tiders bevakning av festligheterna.

För den svenskspråkiga publiken skiljer sig tv-sändningen i år på en betydande punkt. Yle kommer nämligen att satsa på en stor gemensam tvåspråkig sändning från slottet till skillnad från tidigare med två parallella sändningar på finska och svenska. Varför?

Finland är ett tvåspråkigt land och då känns det också självklart att göra landets populäraste tv-sändning på ett sätt där båda språken finns naturligt sida vid sida. Temat för jubileumsåret Finland 100 är “Yhdessä - Tillsammans” och den tanken genomsyrar också Yles tvåspråkiga sändning.

Festen kommer att sändas på Yle TV1 och Arenan. Handskakningsceremonin refereras i flerljud vilket betyder att den som vill också i år kan välja ett finlandssvenskt referat. I vimlet utlovas ett levande tvåspråkigt program med intervjuer på både finska och svenska, och förstås kommer man också att kunna följa med festligheterna på vår webb och sociala medier.

2,7 miljoner såg självständighetsmottagningen i fjol, vilket var alla tiders tittarrekord. Tremiljonersgränsen har inte spräckts på 30 år men nu om någonsin är det möjligt. Med gemensamma resurser kommer vi att kunna satsa mer på innehållet än tidigare och erbjuda ett digrare paket än någonsin. Känslan av att det här verkligen är alla finländares gemensamma fest löper som en röd tråd genom programmet, och där spelar tvåspråkigheten en viktig roll.

Att göra landets största tv-sändning på båda nationalspråken är ett betydelsefullt fönster mot den finskspråkiga publiken och ett sätt att bygga broar mellan de två språken. En naturlig del av Yles tvåspråkiga uppdrag.

Läs också

 • Analys: Det tyska valresultatet bromsar EU-integrationen

  Tyska valresultatet ett hårt bakslag för Macron.

  Den tyska finalen på EU:s supervalår skulle vara kronan på verket för de som vill se att planerna på ett långtgående fördjupat EU-samarbete ska ta fart. Men istället får EU:s integrationsförespråkare nu tona ner sina ambitioner, skriver Europakorrespondent Daniel Olin.

 • Hjärnan kan återhämta sig från språkstörningar

  Men de flesta får inte tillräckligt mycket rehabilitering.

  I Finland har hundratusentals vuxna drabbats av språkstörningar, eller afasi, men färsk forskning visar att man kan återhämta sig. Tidigare ansågs det att en hjärnskada alltid orsakade bestående svårigheter, men nu finns det bevis för att hjärnan hittar nya vägar.

 • HUGO från Kronoby segrade i MGP 2017

  Vann med låten "Var dig själv".

  Årets MGP, Melodi Grand Prix, avgjordes under lördagskvällen i tv-centret i Böle. På scen uppträdde tio finalister, nio soloartister och en grupp, med egenskrivna låtar. Segrare blev HUGO (Hugo Käld) från Kronoby med sitt bidrag ”Var dig själv”.

På gång inom bolaget

På den här sidan samlas alla aktuella meddelanden från Yle.

Nyligen publicerat - Bolaget