Hoppa till huvudinnehåll

Forskning: B-vitamin minskar risken för missfall och missbildningar

Gravid kvinna håller sig för magen
B-vitamin kan minska risken för missfall hävdar australiskt forskarteam. Gravid kvinna håller sig för magen graviditet,fertilitetsbehandling,illamående

Ett australiskt forskarteam säger sig ha hittat ett sätt att förebygga både missfall och missbildningar på foster.

Var femte graviditet slutar i missfall, och nu har forskarna upptäckt att B-vitamin kan ha en nyckelroll när det gäller att förhindra missfall.

Det har tagit tolv år för forskarna vid Victor Chang Institute i Sydney att nå fram till något som de kallar ett genombrott.

Enligt dem kan deras forskningsresultat drastiskt minska antalet missfall och missbildningar globalt.

Det här kan mycket väl ha långtgående följder.

- Det kan minska antalet missfall och missbildningar globalt, säger forskaren Sally Dunwoodie till AFP, och konstaterar att det här inte är något som man bara lättvindigt slänger ur sig.

Minister: Miljoner kvinnor kan få hjälp

Forskarna undersökte varför vissa kvinnor hade upprepade missfall och varför vissa bebisar föddes med missbildningar på hjärta, njurar och ryggrad.

Enligt forskarna ska en brist på så kallade NAD-molekyler orsaka det här. NAD-molekyler är viktiga för att embryot och fostrets organ ska utvecklas ordentligt.

För att bilda NAD-molekyler behöver kroppen vitamin B3. Forskarna prövade öka tillgången till B3 och lyckades helt förhindra missfall och missbildningar hos möss.

Ett negativt graviditetstest
Var femte graviditet slutar i missfall. Ett negativt graviditetstest graviditet,gravida kvinnor,Graviditetstest,Fertilitet

- Studien är historisk, och det här ger nytt hopp till alla de kvinnor som drabbas av missfall, säger Australiens hälsominister Greg Hunt till AFP.

- Globalt föds miljoner bebisar varje år med missbildningar och för dem är det här också fantastiska nyheter, säger minister Hunt.

B3-vitamin, eller niacin, finns i mycket av den mat vi äter; i ägg, fisk, ost, magert kött, grönsaker och nötter.

Men forskarna påpekar att kosttillskott för gravida kvinnor i dagens läge eventuellt inte innehåller tillräckliga mängder med B3.

Nästa steg för forskarna blir att ta fram ett test som mäter NAD-nivån hos kvinnor så att de kvinnor som behöver det kan få tillräckligt med B3.

Läkare optimistisk men försiktig

I studien har forskarna kartlagt generna hos människor med nedsatt produktion av NAD-molekylen, och sedan gett extra B3 åt möss med samma nedsättning.

Trots att B3 alltså inte getts åt kvinnor ännu så tror överläkare Niklas Simberg vid Dextras fertilitetsklinik att det kan finnas en viss potential här.

- Det här är intressant så till vida att det visar att forskningen hela tiden går framåt.

- Men det är lite för tidigt att dra den slutsatsen att man kan börja mata B3 åt alla kvinnor som försöker bli gravida eller kvinnor som har haft missfall.

Fertilitetsläkare Niklas Simberg i sitt kontor.
Överläkare Niklas Simberg anser att den nya studien har potential men att det också finns skäl att vara försiktig. Fertilitetsläkare Niklas Simberg i sitt kontor. fertilitetsbehandling,läkare,graviditet

Det finns också skäl att vara återhållsam med den här forskningens resultat eftersom den uppvisar mest framsteg i förhindrandet av missbildningar.

Enligt överläkare Simberg vore det ett betydligt större genombrott om resultatet hade gällt missfall.

- Ungefär 2 procent av barnen drabbas av missbildningar och de är ofta mycket lindriga. Men man räknar med att ungefär 20 procent av alla graviditeter slutar i missfall och då handlar det ofta om kromosomfel.

- I ungefär hälften av missfallen har vi ingen klar uppfattning om vad orsaken är så det kan hända att det i framtiden visar sig att B3 är viktigt.

Simberg roas lite av att den australiska hälsoministern talar om ett historiskt forskningsresultat.

- I studien har man undersökt fyra patienter och gjort en studie på möss så hälsoministern drar nog ganska långtgående slutsatser utifrån det.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes