Hoppa till huvudinnehåll

Lovisa lockade turister från huvudstadsregionen

Karta över platser i Lovisa där filmerna om Ada och Glada har spelats in.
Ada och Glada lockar barnfamiljer till Lovisa. Karta över platser i Lovisa där filmerna om Ada och Glada har spelats in. Bild: Decirée Bruce ada och glada

Lovisa satsade på en stor marknadsföringskampanj under våren och den har burit frukt. En hel del människor och speciellt barnfamiljer från huvudstadsregionen besökte Lovisa under sommaren.

Under slutet av våren kunde man se reklam för sommarstaden Lovisa på spårvagnar och på ryggstöden i bussarna i Helsingfors.

Marknadsföringskampanjen tycks ha burit frukt. Företagare i Lovisa tycker att fler människor från huvudstadsregionen har besökt staden under sommaren, berättar turistsekreterare Lilian Järvinen.

Lilian Järvinen.
Lilian Järvinen är nöjd över mängden turister under sommaren. Lilian Järvinen. Bild: Yle/Sofia Strömgård Lovisa,lilian järvinen

– Vi har försökt locka folk hit från huvudstadsregionen, speciellt barnfamiljer, och jag tycker att de ökat. Och det har varit roligt att höra att många av barnfamiljerna också har övernattat här.

Barnfamiljerna lockas av Ada och Glada samt småfolkets stig.

Staden har gjort kartor för familjens minsta som kan gå på upptäcktsfärd, öppna dörrar och kika in på småfolket i Lovisa.

Lovisa koncentrerar sig nästan till hundra procent på inhemska turister. Enligt turistbyråns statistik har mängden turister varit i stort sett den samma som i fjol.

Svartholmtrafiken kom i gång sent

Båtturerna till Svartholm körde i gång senare än vanligt. På midsommarkvällen gick den första båten till ön.

Förseningen berodde på att Lovisa hade problem med att över huvud taget hitta ett företag som var villigt att sköta båttrafiken.

Båttrafiken upphörde på söndagen och enligt den preliminära statistiken var Svartholm lika välbesökt som i fjol.

– I våra barnäventyr och guidade turer så har det deltagit precis lika mycket människor som i fjol. Det har varit en lyckad sommar på Svartholm, säger Järvinen.

Eftersom försommaren var kylig spelade det knappast någon roll att båttrafiken inleddes först i slutet av juni. Regn brukar ha en avskräckande effekt om man måste ta sig ut med båt till ett turistmål.

Juli bjöd på bättre väder och då besökte en hel del människor Svartholm.

– Svartholm är en av våra viktigaste attraktioner och människor är intresserade av stället. Det är viktigt både för Lovisabor som åker ut med sina egna båtar och turisterna som kommer någon annanstans ifrån.

Själv tycker Lilian Järvinen att den historiska aspekten och de händelser som ägt rum på Svartholm är det som lockar.

Sommarens höjdpunkt i antågande

Även om båttrafiken till Svartholm upphört för säsongen så är sommaren ännu inte slut i Lovisa.

Både Skeppsbron och Strömfors bruk håller i gång ända in i september och sommarens största evenemang, Lovisa historiska hus, går av stapeln det sista veckoslutet i augusti.

Strömfors bruksområde.
Strömfors bruk har öppna dörrar ännu ett tag till. Strömfors bruksområde. Bild: Yle / Hanna Othman strömfors bruk

– Just nu förbereder vi Lovisaveckan med massor med program. Sedan avslutas veckan med Lovisa historiska hus som är vårt största sommarevenemang. Så vi har egentligen den bästa biten framför oss, säger Järvinen.

Sommarsäsongen får ett värdigt avslut med kammarmusikfestivalen Sibeliusdagarna som ordnas mellan den 7 och 10 september.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland