Hoppa till huvudinnehåll

Missbrukarcenter bredvid daghem upprör föräldrar - "Ett stort hot mot daghemmets verksamhet"

Kvinna står på en parkeringsplats.
Saara Westerlund. Till höger ligger daghemmet och till vänster fastigheten dit servicen för missbrukare ska flytta. Kvinna står på en parkeringsplats. Saara Westerholm

Planerna på att Åbo stads stödverksamhet för missbrukare ska flytta in bredvid ett daghem i Tallbacka har väckt starka protester. Saara Westerlund är oroligt för barnens säkerhet och är en av dem som motsätter sig flytten.

Åbo stads byggnadsnämnd ska på torsdag besöka sjukhusområdet i Tallbacka dit dagcentret för missbrukare planeras. Eventuellt ska även övernattningsboendet för missbrukare, Sillankorva i Raunistula, flytta till samma byggnad i ett senare skede.

Saara Westerlund är ordförande i direktionen för daghemmet Vaahteramäki. Hon har också ett eget barn som går i daghemmet och är oroad över vilka konsekvenser den planerade flytten kan få för daghemmet.

- Det ligger så nära daghemmets område och gård och vi vet inte hur det kommer att påverka daghemmets verksamhet. De som använder Sirkkalas dagverksamhet är ju för det mesta missbrukare och man vet ju aldrig hur de beter sig.

- De nuvarande lokalerna har blivit olämpliga på grund av att de som använder dem kan bete sig aggressivt. Det är ju en stor sak om människor som kan bete sig aggressivt kommer hit där det finns små barn. Det är olämpligt och ett stort hot mot hela daghemmets verksamhet.

Även andra grannar kan påverkas

Westerlund tycker det är bra att byggnadsnämnden kommer på besök för att se området med egna ögon.

- Vi hoppas kunna visa byggnadsnämnden problemen med det här området. Vi hoppas på en öppen dialog. Staden har inte gått igenom områdets andra aktörer för här ligger ju till exempel ett mottagningshem för små barn och ett äldreboende. Dessa har staden inte tagit hänsyn till.

Westerlund menar också att personalens arbetsmiljö påverkas negativt.

- Det är ju ett stort jobb för personalen att varje dag gå igenom gården som är väldigt stor för man vet ju inte vad som kan finnas på gården. Här går ju allt från bebisar som är 10 månader till femåringar och letar och hittar allt möjligt.

- Man kan ju också känna sig otrygg eftersom man inte vet vem som ringer på dörren eller knackar på fönstret. Personalen måste ju gå igenom olika situationer, till exempel hur man agerar om någon börjar ropa eller kommer och prata och hur man ska förklara det till barnen, säger Westerlund.

Gul byggnad. Gräsmatta.
Mäntykoti. Gul byggnad. Gräsmatta. Bild: Yle/Tobias Bergman mäntykoti i åbo

"Inte haft mycket problem"

Jyri Norri är verksamhetsledare på dagcentret i Sirkkala och menar att flytten skulle förbättrar deras verksamhet och att fastigheten är mer lämplig för dem än den nuvarande.

- Det är viktigt att det är lätt att nå vår verksamhet, speciellt för rörelsehindrade personer. Vi kan inte ha vår verksamhet mitt i skogen för då skulle vi inte ha några klienter.

- Vi satsar mycket på vår miljöverksamhet och diskuterar det med våra kunder. Vi är nu redan i närheten av skolor och daghem så jag ser det inte som ett problem. Enstaka kunder kan ibland röra sig där men de gör de på andra ställen i stan också.

Enligt Norri uppskattar stamkunderna verksamheten mycket, och de vill därför också uppföra sig ordentligt.

- Om vår verksamhet upplevs som farligt och hotande så skulle vi inte kunna fortsätta med den, säger Norri.

Framtiden osäker

Social- och hälsovårdsnämnden har redan beslutat om flytten men byggnadsnämnden måste först godkänna den. Westerlund menar att flytten kan betyda att daghemsverksamheten måste läggas ner.

- Det är en daghemsförening som driver daghemmet, Vaahteramäki är inte vinstdrivande. Alla pengar som kommer in kommer från föräldrarna och om det blir så att alla platser inte blir fyllda så kommer det inte in tillräckligt med inkomst.

- När vi har pratat med föräldrarna så är dagcentret för missbrukare en stor fråga för dem, och de måste tänka på att kanske flytta deras barn till ett annat daghem ifall planerna blir verklighet.