Hoppa till huvudinnehåll

Missbrukarcenter bredvid daghem upprör föräldrar - "Ett stort hot mot daghemmets verksamhet"

Kvinna står på en parkeringsplats.
Saara Westerlund. Till höger ligger daghemmet och till vänster fastigheten dit servicen för missbrukare ska flytta. Kvinna står på en parkeringsplats. Saara Westerholm

Planerna på att Åbo stads stödverksamhet för missbrukare ska flytta in bredvid ett daghem i Tallbacka har väckt starka protester. Saara Westerlund är oroligt för barnens säkerhet och är en av dem som motsätter sig flytten.

Åbo stads byggnadsnämnd ska på torsdag besöka sjukhusområdet i Tallbacka dit dagcentret för missbrukare planeras. Eventuellt ska även övernattningsboendet för missbrukare, Sillankorva i Raunistula, flytta till samma byggnad i ett senare skede.

Saara Westerlund är ordförande i direktionen för daghemmet Vaahteramäki. Hon har också ett eget barn som går i daghemmet och är oroad över vilka konsekvenser den planerade flytten kan få för daghemmet.

- Det ligger så nära daghemmets område och gård och vi vet inte hur det kommer att påverka daghemmets verksamhet. De som använder Sirkkalas dagverksamhet är ju för det mesta missbrukare och man vet ju aldrig hur de beter sig.

- De nuvarande lokalerna har blivit olämpliga på grund av att de som använder dem kan bete sig aggressivt. Det är ju en stor sak om människor som kan bete sig aggressivt kommer hit där det finns små barn. Det är olämpligt och ett stort hot mot hela daghemmets verksamhet.

Även andra grannar kan påverkas

Westerlund tycker det är bra att byggnadsnämnden kommer på besök för att se området med egna ögon.

- Vi hoppas kunna visa byggnadsnämnden problemen med det här området. Vi hoppas på en öppen dialog. Staden har inte gått igenom områdets andra aktörer för här ligger ju till exempel ett mottagningshem för små barn och ett äldreboende. Dessa har staden inte tagit hänsyn till.

Westerlund menar också att personalens arbetsmiljö påverkas negativt.

- Det är ju ett stort jobb för personalen att varje dag gå igenom gården som är väldigt stor för man vet ju inte vad som kan finnas på gården. Här går ju allt från bebisar som är 10 månader till femåringar och letar och hittar allt möjligt.

- Man kan ju också känna sig otrygg eftersom man inte vet vem som ringer på dörren eller knackar på fönstret. Personalen måste ju gå igenom olika situationer, till exempel hur man agerar om någon börjar ropa eller kommer och prata och hur man ska förklara det till barnen, säger Westerlund.

Gul byggnad. Gräsmatta.
Mäntykoti. Gul byggnad. Gräsmatta. Bild: Yle/Tobias Bergman mäntykoti i åbo

"Inte haft mycket problem"

Jyri Norri är verksamhetsledare på dagcentret i Sirkkala och menar att flytten skulle förbättrar deras verksamhet och att fastigheten är mer lämplig för dem än den nuvarande.

- Det är viktigt att det är lätt att nå vår verksamhet, speciellt för rörelsehindrade personer. Vi kan inte ha vår verksamhet mitt i skogen för då skulle vi inte ha några klienter.

- Vi satsar mycket på vår miljöverksamhet och diskuterar det med våra kunder. Vi är nu redan i närheten av skolor och daghem så jag ser det inte som ett problem. Enstaka kunder kan ibland röra sig där men de gör de på andra ställen i stan också.

Enligt Norri uppskattar stamkunderna verksamheten mycket, och de vill därför också uppföra sig ordentligt.

- Om vår verksamhet upplevs som farligt och hotande så skulle vi inte kunna fortsätta med den, säger Norri.

Framtiden osäker

Social- och hälsovårdsnämnden har redan beslutat om flytten men byggnadsnämnden måste först godkänna den. Westerlund menar att flytten kan betyda att daghemsverksamheten måste läggas ner.

- Det är en daghemsförening som driver daghemmet, Vaahteramäki är inte vinstdrivande. Alla pengar som kommer in kommer från föräldrarna och om det blir så att alla platser inte blir fyllda så kommer det inte in tillräckligt med inkomst.

- När vi har pratat med föräldrarna så är dagcentret för missbrukare en stor fråga för dem, och de måste tänka på att kanske flytta deras barn till ett annat daghem ifall planerna blir verklighet.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Åboland