Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du lära dig hur man överlever zombier

Sonja Kailassaari som Zombie
Hur man överlever en zombieapokalyps är en av många saker du kan lära dig i Ingå i höst. Sonja Kailassaari som Zombie Bild: Yle/Parad Media efter nio

Anmälningen för medborgarinstitutets kurser har kört i gång i Ingå. Nytt för i år är en zombiekurs.

Kursprogrammet i Ingå består av gamla, omtyckta kurser samt några nyheter.

Kursutbudet har planerats av Regina Ekblom och hon har i år fått hjälp av en enkät som Ingåborna kunde svara på i våras. Den gav en del tips om hurdana kurser som önskas.

Regina Ekblom och Benjamin Lundin står vid en hylla med cd-skivor. På en hylla står en affisch där det står "Så överlever du zombieapokalypsen".
Regina Ekblom har gjort upp kursprogrammet i år. Benjamin Lundin håller i trådarna för den nya zombiekursen. Regina Ekblom och Benjamin Lundin står vid en hylla med cd-skivor. På en hylla står en affisch där det står "Så överlever du zombieapokalypsen". Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,medborgarinstitutet i ingå

På önskelistan finns mera språk- och konditionskurser. Några vill också lära sig konversera på svenska.

- Konversationskursen ska bli av bara vi hittar en lärare, säger Regina Ekblom.

Bra att förbereda sig för zombier

En nyhet och en lite udda kurs i utbudet lär ut hur man förbereder sig för en eventuell zombieapokalyps.

- Själv tror jag inte att den händer den här hösten men det är ju alltid bra att vara förberedd, säger Benjamin Lundin som jobbar som informatör i Ingå.

Ett säkert tips är att sikta mot huvudet. Om man inte är våldsbenägen så sägs salt fungera mot zombier enligt gammal folktro.

Lundin håller i trådarna för gratiskursen som ordnas i biblioteket under Halloweenhelgen. Han är en zombiefantast av rang och har levt sida vid sida med zombier sedan han var liten.

Praktiska övningar i att slåss med zombier

Zombiekursen består av en teoridel och en del praktiska övningar.

- Vi kommer att titta lite närmare på zombiens historia från haitisk häxkonst till järnknaprande odöda i dagens popkultur, förklarar Lundin.

Zombiewalk i Polen
Zombier har de senaste åren blivit oerhört populära. De förekommer i många tv-serier och zombiewalk-evenemang ordnas på sina håll. Bilden är från en zombiewalk i Polen 2015. Zombiewalk i Polen Bild: EPA/LUKASZ OGRODOWCZYK zombiewalk

Kursdeltagarna bjuds också på konservburkssnacks innan man går över till de praktiska övningarna, det vill säga vad man gör när det kommer en brölande zombie emot en.

- Ett säkert tips är att sikta mot huvudet. Om man inte är våldsbenägen så sägs salt fungera mot zombier enligt gammal folktro, berättar Benjamin Lundin.

Kursen är öppen för människor i alla åldrar och även för personer som inte bor i Ingå. Det krävs att man anmäler sig på förhand.

Mera kurser i populära fenomen på kommande

Kurser i stil med zombiekursen är något kursplaneraren Regina Ekblom hoppas att Ingå mbi kan erbjuda mer av i framtiden.

- Jag hoppas vi ska kunna utveckla det här med att ta upp olika populära fenomen. Mbi är ju en upplysningsläroanstalt och man bör kunna diskutera alla olika aspekter i samhället.

 • Frågan om presidentvalet dominerar KD-kongress

  Ska KD ha en egen presidentkandidat eller inte?

  Ska Kristdemokraterna ha en egen presidentkandidat eller inte? Den frågan verkar dela de partiaktiva. På partikongressen som börjar i Seinäjoki i dag ska partiet fatta beslut i saken.

 • Hotell och taxibilar hjälper turister

  Gratis taxi för turister som vill bort från attackområdet.

  Taxichaufförer har erbjudit turister gratisresor för att komma bort från området kring La Rambla, där terrorattacken skedde på torsdag eftermiddag. Också hotellen har hjälpt turister och upplåtit rum för dem som inte har kunnat ta in på sina egna hotell.

 • Terrorexpert: Det har funnits en hotbild

  Naturligt att det utreds som terrorbrott, menar expert.

  Spanien har under en längre tid haft en ganska stark hotbild av jihadistiska terrordåd, säger Hans Brun, terrorforskare vid svenska Försvarshögskolan, med anledning av att ett fordon kört in i människor på turiststråket La Rambla i Barcelona.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland