Hoppa till huvudinnehåll

Nu kan du lära dig hur man överlever zombier

Sonja Kailassaari som Zombie
Hur man överlever en zombieapokalyps är en av många saker du kan lära dig i Ingå i höst. Sonja Kailassaari som Zombie Bild: Yle/Parad Media efter nio

Anmälningen för medborgarinstitutets kurser har kört i gång i Ingå. Nytt för i år är en zombiekurs.

Kursprogrammet i Ingå består av gamla, omtyckta kurser samt några nyheter.

Kursutbudet har planerats av Regina Ekblom och hon har i år fått hjälp av en enkät som Ingåborna kunde svara på i våras. Den gav en del tips om hurdana kurser som önskas.

Regina Ekblom och Benjamin Lundin står vid en hylla med cd-skivor. På en hylla står en affisch där det står "Så överlever du zombieapokalypsen".
Regina Ekblom har gjort upp kursprogrammet i år. Benjamin Lundin håller i trådarna för den nya zombiekursen. Regina Ekblom och Benjamin Lundin står vid en hylla med cd-skivor. På en hylla står en affisch där det står "Så överlever du zombieapokalypsen". Bild: Malin Valtonen / Yle Ingå,Ingå Kommun,Västnyland,medborgarinstitutet i ingå

På önskelistan finns mera språk- och konditionskurser. Några vill också lära sig konversera på svenska.

- Konversationskursen ska bli av bara vi hittar en lärare, säger Regina Ekblom.

Bra att förbereda sig för zombier

En nyhet och en lite udda kurs i utbudet lär ut hur man förbereder sig för en eventuell zombieapokalyps.

- Själv tror jag inte att den händer den här hösten men det är ju alltid bra att vara förberedd, säger Benjamin Lundin som jobbar som informatör i Ingå.

Ett säkert tips är att sikta mot huvudet. Om man inte är våldsbenägen så sägs salt fungera mot zombier enligt gammal folktro.

Lundin håller i trådarna för gratiskursen som ordnas i biblioteket under Halloweenhelgen. Han är en zombiefantast av rang och har levt sida vid sida med zombier sedan han var liten.

Praktiska övningar i att slåss med zombier

Zombiekursen består av en teoridel och en del praktiska övningar.

- Vi kommer att titta lite närmare på zombiens historia från haitisk häxkonst till järnknaprande odöda i dagens popkultur, förklarar Lundin.

Zombiewalk i Polen
Zombier har de senaste åren blivit oerhört populära. De förekommer i många tv-serier och zombiewalk-evenemang ordnas på sina håll. Bilden är från en zombiewalk i Polen 2015. Zombiewalk i Polen Bild: EPA/LUKASZ OGRODOWCZYK zombiewalk

Kursdeltagarna bjuds också på konservburkssnacks innan man går över till de praktiska övningarna, det vill säga vad man gör när det kommer en brölande zombie emot en.

- Ett säkert tips är att sikta mot huvudet. Om man inte är våldsbenägen så sägs salt fungera mot zombier enligt gammal folktro, berättar Benjamin Lundin.

Kursen är öppen för människor i alla åldrar och även för personer som inte bor i Ingå. Det krävs att man anmäler sig på förhand.

Mera kurser i populära fenomen på kommande

Kurser i stil med zombiekursen är något kursplaneraren Regina Ekblom hoppas att Ingå mbi kan erbjuda mer av i framtiden.

- Jag hoppas vi ska kunna utveckla det här med att ta upp olika populära fenomen. Mbi är ju en upplysningsläroanstalt och man bör kunna diskutera alla olika aspekter i samhället.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland