Hoppa till huvudinnehåll

Observatörer: Inga tecken på valfusk i Kenya

Oppositionens anhängare i kenyas huvudstad Nairobi, tvådagar efter president- och parlamentsvalet 2017. Protesterna mot valresultatet har förlöpt lungare under torsdagen.
Oppositionens anhängare fortsatte under torsdagen att protestera mot valresultatet i Kenyas huvudstad Nairobi. Protesterna var ändå lugnare än under onsdagen. Oppositionens anhängare i kenyas huvudstad Nairobi, tvådagar efter president- och parlamentsvalet 2017. Protesterna mot valresultatet har förlöpt lungare under torsdagen. Bild: EPA/DANIEL IRUNGU Kenya,presidentval,Nairobi

Läget i Kenya har lugnat sig efter de våldsamma protester som uppstod i efterdyningarna av tisdagens parlaments- och presidentval. Enligt internationella valobservatörer gick allting rätt till i valet, men de slutliga resultaten är klara först på fredag.

EU:s valobservatörer i Kenya uppger att de inte sett några tecken på manipulering av röstprocessen under presidentvalet i tisdags.

Enligt Marietje Schaake, chef för EU:s valobservatörer, har det varken förekommit en centraliserad eller lokal valmanipulation i landet.

Hela teamet av valobservatörer från EU, Afrikanska unionen och samväldet har manat till lugnt efter onsdagens våldsamma protester i landet.

- Det är viktigt att alla politiska ledare håller sig lunga, tålmodiga och inte stör processen, säger John Mahama, Ghanas före detta president och chef för samväldets valobservatörer.

Fyra döda i våldsamma protester efter valet

På onsdagen bröt våldsamma protester ut efter att det preliminära valresultat gav den sittande presidenten Uhuru Kenyatta en klar seger.

Oppositionens kandidat, Raila Odinga, vägrade acceptera resultatet och påstod att det manipulerats genom en hackerattack.

Efter oppositionsledarens utspel bröt våldsamheter ut i hela landet. I huvudstaden Nairobi drabbade oppositionens anhängare samman med polisen.

Enligt nyhetsbyrån AFP dödades minst 4 människor i sammandrabbningarna på onsdagen.

Protester i Kenyas huvudstad nairobi efter presidentvalet 2017.
Oppositionens protester mot valresultatet fortsatte under torsdagen i Nairobi, men inga dödsfall har rapporterats. Protester i Kenyas huvudstad nairobi efter presidentvalet 2017. Bild: EPA/DANIEL IRUNGU protester,Kenya,Nairobi

Kenya bekräftar hackerattack

På torsdagen bekräftade Kenyas valkommission att ett försök att bryta sig in i rösträkningens databas hade ägt rum, men att hackarna hade misslyckats.

- Det förekom ett försök till dataintrång men det lyckades inte, sade Wafula Chebukati, ordförande för valkommissionen.

Chebukati gav inte flera kommentarer om hackerattacken.

Lugn torsdag i Nairobi

Sedan de våldsamma protesterna bröt ut har också oppositionens kandidat Odinga manat sina anhängare till lugn i väntan på ett slutligt valresultat.

I Kenyas huvudstad Nairobi har läget lugnat sig under torsdagen, även om små protester har förekommit.

Nyhetsbyrån AFP beskriver läget i staden slummer och förorter som "spänt men lugnt".

Resultat först på fredag

Valkommissionen har meddelat att de officiella resultaten från presidentvalet först väntas stå klara på fredag.

- Vi jobbar hårt för att få det slutliga resultatet klart snarast möjligast. Vi förväntar oss att alla röster kommit in för kontrollräkning vid 12-tiden imorgon, sade kommissionens ordförande Chebukati.

Enligt honom kommer resultatet att kontrolleras och offentliggöras strax efter det.

Preliminära resultat pekade på torsdagen på en seger för Kenyatta med 54 procent av rösterna mot Odingas 44,8 procent.

Läs mera:

Kenya håller val i skuggan av befarade våldsamheter

Valet i Kenya överskuggas av gamla stamfejder och mördade valfunktionärer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes