Hoppa till huvudinnehåll

Stort narkotikabeslag på Åland

Olika droger som polisen beslagtagit på Åland.
Även mindre mängder amfetamin, kokain, hasch, metamfetamin och subutex samt rekvisita för narkotikabruk påträffades. Olika droger som polisen beslagtagit på Åland. Bild: Ålands polismyndighet Åland,Mariehamn,polisen,narkotika,Gränsbevakningsväsendet,lokala polisen

Polisen på Åland gjorde senaste helg ett stort beslag av narkotikaklassade preparat. Det var efter en stor insats från polisen i samarbete med tullen och gränsbevakningen som beslaget kunde göras.

Över 100 ecstasytabletter och mindre mängder amfetamin, kokain, hasch, metamfetamin och subutex hittades. Också rekvisita för narkotikabruk påträffades.

- När det gäller antalet ecstasytabletter så är det nog det största beslaget någonsin, säger Rasmus Friman, kommissarie vid Ålands polismyndighet.

Intensivt utredningsarbete

Polisen gjorde husrannsakningar och ett antal personer greps, men efter förhör och ytterligare utredningsarbete är nu dessa personer försatta på fri fot.

Hur många misstänkta det rör sig om vill inte polisen gå ut med.

Polisens bilder av beslagtagen narkotika
Ett rekordbeslag med över 100 ecstasypiller gjorde på Åland i helgen. Polisens bilder av beslagtagen narkotika Bild: Ålands polismyndighet Åland,Mariehamn,polisen,narkotika

- Det är unga vuxna personer som figurerar i den här utredningen, säger Friman.

Utredningen inte är klar ännu men enligt polisens uppfattning hade ecstasytabletterna tagits till Åland för försäljning.

Smugglas på olika sätt

Narkotikan smugglas till Åland med färjor, flyg och post, och enligt polisen kommer narkotikan från olika håll.

I de flesta fall är det cannabis som påträffas, men polisen säger att det finns all sorts narkotika på Åland och att brukarna finns i alla åldrar.

Kryper ner i åldrarna

Både polisen och beroendemottagningen i Mariehamn säger att det är minderåriga som står för den största ökningen i missbruket av droger.

- Vi har fått betydligt fler ärenden där minderåriga använder framförallt cannabis, och många kommer till oss i samarbete med barnskyddet, säger Hannah Lundberg, verksamhetsledare på beroendemottagningen i Mariehamn.

Hanna Lundberg, verksamhetsledare på Beroendemottagningen i Mariehamn
Hanna Lundberg vid beroendemottagningen i Mariehamn märker av att allt yngre söker hjälp för drogproblem. Hanna Lundberg, verksamhetsledare på Beroendemottagningen i Mariehamn Bild: Eva Ringbom-Fonsell / ÅRTV Åland,narkotika,polisen,brottslighet

(Owe Sjöblom / Ålands radio och tv)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes