Hoppa till huvudinnehåll

Trumps invandringspolitik leder till flyktingström från USA till Kanada

Flyktingar som vandrar från USA till Kanada.
Flyktingar som vandrar från USA till Kanada. Flyktingar som vandrar från USA till Kanada. USA,Kanada,flyktingar,invandrare

En oväntad flyktingström har uppstått vid gränsen mellan USA och Kanada.

Hundratals flyktingar vandrar dagligen till fots över gränsen för att söka en tryggare framtid i Kanada. Flyktingströmmen ökar kontinuerligt.

Flyktingströmmen satte igång på allvar när Donald Trump i januari tillträdde som president.

Det är invandrare i USA som flyr undan Trumps avvisande invandringspolitik. Flyktingarna lämnar USA eftersom Trump hotar med att skicka dem tillbaka till sina hemländer.

Många av flyktingarna som söker asyl i Kanada hör till de 58 000 haitier som år 2010 fick tillfälligt uppehållstillstånd i USA efter den förödande jordbävningen i Haiti. Men nu har president Trump meddelat att det humanitära programmet för haitierna upphör efter årsskiftet.

Mat, ljus och värme i provisoriska tält

Flyktingarna vandrar över gränsen i ett område där Kanadas gränsbevakning har upprättat provisoriska tältkanslier för att registrera flyktingarna som kommer från olika håll i världen; Haiti, Kongo, Sudan och Turkiet.

En inofficiell gränsövergång ligger vid gränsstaden Champlain. De flyende invandrarna kommer först till staden Plattsburgh 30 km från gränsen och delar ofta taxi fram till gränsen.

Kanadensiska soldater har rest tält vid gränsen för att provisoriskt inhysa 500 människor där de får mat, ljus och värme.

Flyktingarna transporteras med buss 50 km till Montreal. Där har myndigheterna skapat en flyktingförläggning på stadens olympiska stadion.

Ortsbefolkningen i Montreal uppges ha gått man ur huset för att välkomna flyktingarna.

Kanada välkomnar invandrare.
I Montreal är ingen människa illegal. Kanada välkomnar invandrare. Kanada,Montréal,invandrare,flyktingar

- Vi är alla människor. Vi är alla värda en chans till ett gott liv, säger en av dem.

Premiärminister Justin Trudeau har sagt att Kanada är ett öppet, mänskligt samhälle men att gränskontrollerna måste respekteras för att Kanada ska kunna förbli öppet.

Läs också