Hoppa till huvudinnehåll

Yle sänder slottsbalen på två språk på en kanal

Presienten med maka står på en röd matta
President Sauli Niinistö och Jenni Haukio på slottsbalen. Arkivbild. Presienten med maka står på en röd matta Bild: All Over Press Finland Sauli Niinistö,Jenni Haukio,Slottsbalen,Finlands självständighetsdag

Yles sändning från slottsbalen kommer i år att göras som en gemensam tvåspråkig sändning på Yle TV1 istället för två separata sändningar.

Handskakningarna refereras i flerljud så att tittaren själv kan välja språk. Intervjuerna från festen kommer att göras på två språk så att alla som ser på slottsbalen kommer att se samma intervjuer på det språk de görs.

Intervjuerna under slottsbalen kommer att göras på svenska och på finska. Kommentatorerna kommer också att översätta en del av de finska intervjuerna till svenska.

Förutom tv-sändningen kommer det på Arenan att finnas en stream med intervjuer på löpande band på båda språken.

Anna Forth, innehållschef på Svenska Yle, motiverar övergången till en gemensam sändning med jubileumsårets tema som är yhdessä- tillsammans.

- Finland är ett tvåspråkigt land och då känns det också självklart att göra landets populäraste tv-sändning på ett sätt där båda språken finns naturligt sida vid sida. Temat för jubileumsåret Finland 100 är “Yhdessä - Tillsammans” och den tanken genomsyrar också Yles tvåspråkiga sändning, säger Forth.

Yle motiverar också beslutet med att det är ett sätt att visa ett finlandssvenskt fönster till den finskspråkiga publiken.