Hoppa till huvudinnehåll

Allt klart för Prideparaden i Nykarleby

Jessica och Camilla Wiklund i Nykarleby
Jessica och Camilla Wiklund i Nykarleby. Jessica och Camilla Wiklund i Nykarleby camilla wiklund

Det som var tänkt som en picknick för HBTIQ-personer i Nykarleby blev till slut en stor Prideparad för alla intresserade. Nu är allt klappat och klart för lördagens parad och festprogram i Nykarleby.

Juthbacka är den centrala punkten för Pridetillställningen. På lördag förmiddag kan man måla skyltar och plakat och klockan 13 startar Pridetåget mot centrala Nykarleby.

Programmet fortsätter på kvällen med bland annat diktläsning, andakt, mat och diskussioner.

Picknicken som växte

Det var i vintras som Jessica Wiklund i sin Facebook grupp "Våga, vilja vara dig själv" frågade ungdomar om det finns något för ungdomar att göra i Nykarleby. Svaret blev att det finns det inte. Då uppstod tanken på en picknick där man kunde träffas, äta lite smått och mingla.

- Alla som inte hade vågat komma fram med sin sexuella läggning, som var rädda att bli stämplade.. Det blev ännu större så att alla ska våga komma. Till sist blev det en Prideparad och fest, säger Jessica Wiklund som tillsammans med sin fru Camilla Wiklund är arrangörer.

- Man behöver inte tillhöra någon sexuell minoritet, alla är välkomna till paraden och festen. Vi har redan långt över 700 som meddelat intresse via Facebook, men det återstår att se hur många som kommer.

- Det har varit mycket jobb, men nu när drygt ett dygn återstår till lördagens parad börjar allt vara klappat och klart, säger Camilla Wiklund.

- Det är bara några flaggor som vi beställt som prydnad från Sverige som inte kommit.