Hoppa till huvudinnehåll

Bussbolagen väntar passagerarrusch under tågstrejken

En buss kör genom Vesanto i Norra Savolax
En buss kör genom Vesanto i Norra Savolax Bild: Kerstin Kronvall, Yle vesanto

Den statliga tågtrafiken kommer att stå stilla mellan måndagen och tisdagen då lokförarna strejkar. Bussbolagen förbereder sig nu för att kunna betjäna de kunder som annars skulle ha åkt tåg.

Om lokförarnas strejkintentioner står sig kommer tågtrafiken att stoppas mellan 18 på måndag kväll och midnatt mellan tisdag och onsdag.

Biljettförsäljningen ovanligt hög

Situationen öppnar upp marknaden för bussbolagen. Lauri Helke, vd på Onnibus, menar att företaget redan nu märker effekterna av strejken.

- Jag har inga exakta siffror, men tisdagen är annars veckans lugnaste dag och vi har sålt fler biljetter än vanligt.

Enligt Helke är företaget väl förberett på oväntade situationer som den här. Bussbolagens tidtabeller och turer är fastslagna på förhand och kan inte ändras vid behov, men kapaciteten kan ändå utökas.

- Om biljetterna tar slut lägger vi in en annan eller till och med en tredje buss. Det är helt normalt och vi gör samma sak till exempel på julen och annars då efterfrågan är särskilt hög. Vi har tillräckligt många bussar och chaufförer för att det ska fungera.

Onnibuss kör i hög grad längs samma rutter som VR. Därför väntar sig Helke att passagerarantalet stiger över hela landet, även om bussarna från Helsingfors påverkas mest.

- Det är klart att det ändå är säkrast att boka på förhand, eftersom vi måste känna till efterfrågan på förhand för att kunna sätta in bussar.

Inte säkert att det går att köpa biljett på plats

På Pohjolan Liikenne har man ännu inte märkt av någon försäljningstopp, men nätförsäljningsansvariga Ilona Pirhonen menar att det beror på att många köper först på plats. Till skillnad från Onnibus har Pohjolan Liikenne en kvot på biljetter som säljs på bussen.

- Vi antar att vi kommer att ha fler passagerare än normalt på vissa rutter, särskilt mellan Åbo och Helsingfors. Vanligtvis reserverar vi biljetter för köp på plats, men i det här läget kan vi inte lova att det blir så på måndag och tisdag.

Pirhonen rekommenderar att den som måste resa köper biljett i god tid. Just nu arbetar Pohjolan Liikenne med att hitta manskap och extra bussar.

- Beskedet kom ju först igår, så vi kan inte säga exakt hur det blir ännu. Vi satsar på att få bussar till de linjer som följer järnvägsspåren. Vi kan ändå inte förlänga våra busslinjer. En kund frågade om vi kan köra till Ekenäs men det är därför inte möjligt, tyvärr. Vi gör det bästa vi kan med så kort varsel.

Också Vainion Liikenne meddelar att bolaget försöker anpassa sig. När Yle Åboland når vd Martti Vainio är han på semester och kan inte berätta mer specifikt om företagets situation.

Lokförarna protesterar mot regeringen

Strejken rör sig om en politisk protestaktion som är riktad mot regeringen Sipiläs trafik- och ägarpolitik, meddelar Lokmannaförbundet på sin webbplats.

Lokförarna kritiserar regeringens besked enligt vilket järnvägarnas passagerartrafik ska konkurrensutsättas samtidigt som järnvägsbolaget VR spjälks upp.

Människor väntar på tåget vid stationen i Åbo.
Tågen rullar in på Åbo tågstation. Människor väntar på tåget vid stationen i Åbo. Bild: Yle/Johanna Ventus Åbo,vr