Hoppa till huvudinnehåll

Cosplay på Worldcon i Helsingfors

Janimal och Janne utklädda till Stormtroopers från Star Wars på World Con 75
Janimal och Janne utklädda till Stormtroopers från Star Wars på World Con 75 Bild: Yle/Björn Karlsson 75th World Science Fiction Convention,Cosplay,world conference

Worldcon, ett av världens största science fictionkonvent ordnas i år i Helsingfors. Ett klassiskt inslag på konvent är Cosplay, att klä ut sig till olika karaktärer. Känner du igen någon av karaktärerna?

Worldcon är ett anrikt konvent, det första hölls redan år 1939 och har ordnats årligen efter en paus under andra världskriget.

Worldcon har temat science fiction och fantasy i alla dess former. Du stöter på skapare av böcker, serier, film, tv och konst i allt från paneldebatter till signeringar.

Det kanske största namnet i år är för många George R. R. Martin, som mellan signeringarna kan ses strosa runt på konventet.

Cosplay

Cosplay är en förkortning på Costume Play och är som en blandning av performance och maskerad där man försöker efterlikna en specifik karaktär.

Många lägger ner hundratals timmar och mycket pengar på sina kostymer, och reser sedan runt för att delta i konvent och tävlingar med sina alster.

Känner du igen någon av karaktärerna i galleriet nedan?

  • Unga skidåkare från Västnyland siktar på FM och landslaget

    Robin Dahlström och Cedrik Sandell i NÅID:s utmanargrupp.

    Österby Sportklubbs Robin Dahlström och Cedrik Sandell har siktet inställt på landslaget och FM-tävlingar. Båda hör till utmanargruppen inom Nylands och Åbolands idrottsdisrikt (NÅID), och deltog nyligen i ett snöläger i Muonio.

  • Orsaken till rörraset ännu oklart – men konsertutrustningen orsakade inte olyckan

    Polisens undersökning borde vara klar på onsdag.

    Polisens undersökning i ishallen i Vasa bedöms vara klar på onsdag. Det är ännu oklart vad som orsakade att ett ventilationsrör föll ner över publiken under söndagens "Raskasta Joulua"-konsert i ishallen. Klart är i alla fall att konsertutrustningen inte hade något med olyckan att göra.

Nyligen publicerat - X3M