Hoppa till huvudinnehåll

Guldfavoriten Vetter: Efter Teros kast insåg jag att mitt spjut skulle flyga långt

Johannes Vetter.
Världsettan Johannes Vetter slog till redan i kvalet. Johannes Vetter. Bild: Franck Robichon / EPA / All Over Press Johannes Vetter

91,20. Tysken Johannes Vetter lämnade inte något till ödet då han stod för spjutkvalets längsta båge någonsin redan med sitt första försök. Jag är inte en kille som kastar med 90 procent, säger han till Yle.

Den tyska stormvarningen kom väntat nog redan i kvalet. Världsettan Johannes Vetter smällde till med VM-historiens längsta kvalkast någonsin då hans båge mättes hela 91,20.

Inte kanske så överraskande, med tanke på att Vetter redan satt tyskt nationsrekord med sitt över 94 meter långa kast tidigare i sommar. Men i London var det Tero Pitkämäki som fick honom att inse att spjutet kommer att flyga långt.

– Kastet var ju riktigt, riktigt bra. Jag hade inte riktigt väntat mig att kasta över 90 meter, men efter att jag såg Teros kast i kvalet så insåg jag att mina övningskast hade varit 87-88 meter långa. Då insåg jag att jag inte åtminstone kan kasta kortare, säger Vetter till Yle.

Förväntningarna för att spjutet ska flyga över 90 meter också i finalen är höga, men Vetter själv tonar ner hajpen. Ett 90-meterskast är inte något han tar för givet.

– Det är mycket som måste gå rätt för att kastet ska mäta 90 meter. Men jag hoppas på att lyckas göra det, säger han.

Vetter medger ändå att han känner pressen. Som världsetta ska man prestera också i finalen.

– Inget förändrades åtminstone efter kvalet, säger han med ett smånervöst skratt.

– Jag är världsledande och Tysklands bästa kastare, så förstås förväntar sig många att jag ska ta medalj. Men jag försöker var avslappnad och så ser vi hur det går på lördag, säger Vetter.

”Tretton kvalade in? På riktigt?”

Om uppvärmningen var hoppingivande för Vetter hade den en motsatt effekt för hans tyska huvudkonkurrent Thomas Röhler. Efter ett lyckat träningskast var det motigt att komma igång igen, berättar han.

– Ett av mina uppvärmningskast var riktigt långt, så jag blev för självsäker efter det. Min kropp tyckte att jag hade gjort mitt för dagen. Så det krävdes två kast av mig i dag, men det spelar ingen större roll. Det viktigaste är att gå vidare, konstaterar Röhler för Yle.

Röhlers andra kast mättes 83,87, men i finalen tänker tysken vara i bättre form. Konkurrensen på toppen tvingar honom att vara i toppform, säger han.

– Säsongen har varit fantastisk, inte bara för mig utan för flera andra också. Nivån har varit väldigt hög, så förstås förväntar man sig en högklassig tävling. Men VM är alltid annorlunda, så det gäller att vara på hugget på lördag. Jag känner själv att jag är i 90-metersform, menar Röhler.

Thomas Röhler.
Thomas Röhler fick kasta två gånger. Thomas Röhler. Bild: imago/Laci Perenyi/All Over Press Thomas Röhler

Ja, ni visade ju redan i kvalet att nivån är hög då 13 kastare tog sig vidare. Hur mycket lovar det inför finalen på lördag?

– Tretton? På riktigt? Över kvalgränsen? Wow. Det hade jag inte ens noterat. Det visar väl hur hög nivå det är på spjutkastningen för tillfället, konstaterar Röhler.

Han får medhåll av Kenyas spjuthopp. Om man inte har prickat in formtoppen nu så har man inget att göra i medaljkampen.

– Mitt mål vara att klara kvalet, så jag är väldigt nöjd. Men de här andra killarna har nog också visat vad de går för. Det gäller att vara redo på lördag, konstaterar Julius Yego.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport