Hoppa till huvudinnehåll

Humlefestivalen bjuder på konst och musik i salig blanding

Så här såg det på Humlefestivalen 2016. Barn målar på en vägg.
Humlefestivalen 2016. Så här såg det på Humlefestivalen 2016. Barn målar på en vägg. Bild: Petter West. humlefestival

På fredag inleds Humlefestivalen i Monäs i Nykarleby. I år satsar arrangörerna på ett bredare program än någonsin. Det utlovas dans, performance och musik. Alla kommer att hitta något de gillar, säger Carina Ahlskog i planeringsgruppen.

Bara för några år sedan var det inte alls självklart att Humlefestivalen skulle få någon fortsättning.

- Festivalen hade sin glansperiod på 80-talet med omkring 1000 besökare. med tiden minskade publiken och arrangörerna funderade på att lägga ner. Men vi beslöt oss ändå för att fortsätta och ändrade koncept, säger Carina Ahlskog, ansvarig för den visuella konsten och medlem i planeringsgruppen.

- Vi drog ner på de stora affischnamnen och satsade istället på mycket talko och lokala förmågor. Vi ville också introducera mer visuell konst.

Världspremiär på scenen

På lördagen uppträder vasamusikern Jan "Jacke" Jacobson med sina nygamla alster.

- Det är låtar som så att säga har legat i skivbordslådan. Nu var det dags att damma av dem. Det var frun som önskade det till födelsedagspresent, säger Jacke Jacobson som uppträder på lördagen.

porträttbild av en man. Han står ute i grönskan och bär en svart jacka över en lila t-skjorta.
Jan Jacke Jacobson. porträttbild av en man. Han står ute i grönskan och bär en svart jacka över en lila t-skjorta. Bild: Yle/ Axel Brink man

Jacobson har musicerat i olika grupper i över 30 år men har aldrig känt något behov av att stå ensam i rampljuset.

- Nä, jag har alltid trivts med att vara en i raden- en bandmedlem.

Men på lördagen spelar Jacobson sju av sina egna låtar. En av dem för Jacobson väldigt otypisk.

- De övriga låtarna är lite tuffare medan den här är oerhört lågmäld. The Last Show heter den och har inte blivit spelad någonstans förut.

Konst och musik sida vid sida

På festivalen som håller på ända till söndag, uppträder dansaren och koreografen Alpo Aaltokoski med dansföreställningen "Ali & Alpo".

Dansen är en dialog mellan Aaltokoskis finska nutidsdans och irakiske musikern Ali Alawads traditionella arabiska musik.

- Vi hoppas att folk kommer ut och tittar på vårt mångsidiga program. Ingen tycker ju om allt men alla kan hitta någonting för dem, säger Ahlskog.

Konstnärsduon Maria Westerlund och Therese Sunngren-Granlund framför en performance där de med svart tusch censurerar sidor ur Väinö Linnas Okänd soldat, som en reflektion kring den tystnad som sänkte sig över många av de finska män som deltog i kriget.

På festivalens scener hörs i år bland andra Micke Allén, Kebu (Sebastian Teir), A Treehouse Wait och DJ Vigify.

Portarna till Humlefestivalen öppnar klockan 18 på fredagen vid baptisternas lägerområde på Hummelholmen i Monäs.