Hoppa till huvudinnehåll

Hundradelarna på Harrisons sida – nära att missa finalen

Kendra Harrison tar en häck
Kendra Harrison gick vidare som sista dam. Kendra Harrison tar en häck Bild: imago/Chai v.d. Laage/ All Over Press friidrott,Kendra Harrison,harrison

Världsrekordhållaren och sommarens världsetta Kendra Harrison gick med nöd och näppe vidare till final på damernas 100 meter häck. Hennes 12,86 var sista tid till final.

Kendra Harrison har varit i en klass för sig på 100 meter häck den här säsongen och i London är hon storfavorit till guldet. Men det var snubblande när att hon inte skulle ha tagit sig till final.

Harrison slutade bara trea i sitt semifinalheat men gick vidare på tid som sista dam. Harrison slog i första häcken och fick sedan kämpa genom hela loppet. Hon tog sig till slut upp till tredje plats och besegrade norskan Isabelle Pedersen med en hundradel.

Pedersen som aldrig tagit sig till en final i ett stort mästerskap på 100 meter häck blev den första som inte gick vidare. Samma resultat var det också i Peking för två år sedan.

Frågan är om Pedersen skulle ha kunnat löpa i finalen om hon skulle ha gått vidare. Hon skadade foten i slutet av loppet och fick ledas av banan av sjukvårdare.

Sally Pearson från Australien var snabbast i semifinalerna, en tiondel före Dawn Harper Nelson från USA. Samtliga fyra amerikanskor tog sig vidare då även Christina Manning och Nia Ali också kommer att löpa i finalen.

Ingebrigtsen till final

Fjolårets EM-guldmedaljör på 1500 meter, norrmannen Filip Ingebrigtsen är klar för VM-final. Ingebrigtsen som är åtta i världen den här sommaren gjorde ett kontrollerat lopp och löpte i mål som trea då fem gick direkt till final.

Ingebrigtsens tid i semifinalen var 3.40,23. Elijah Montonei Manangoi från Kenya vann semifinalen före landsmannen Asbel Kiprop.

För svensken Kalle Berglund blev det ingen finalplats. Berglund som haft problem med en skada i ljumsken slutade på elfte plats andra semifinalen.

Resultat:

100 meter häck, damer:
1. Sally Pearson AUS 12,53
2. Dawn Harper Nelson USA 12,63
3. Pamela Dutkiewicz GER 12,71
4. Christina Manning USA 12,71
5. Nia Ali USA 12,79
6. Nadine Visser NED 12,83
7. Alina Talay BLR 12,85
8. Kendra Harrison USA 12,86

1500 meter herrar, semifinal 1:
1. Elijah Montonei Manangoi KEN 3.40,10
2. Asbel Kiprop KEN 3.40,14
3. Filip Ingebrigtsen NOR 3.40,23
4. Sadik Mikhou BRN 3.40,52
5. Adel Mechaal 3.40,60

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport