Hoppa till huvudinnehåll

Lämnade fotboll för friidrott som 25-åring – tre år senare är hon framme i VM-semifinal

Hanna Hermansson, juni 2016.
Hanna Hermansson från ingenstans till världens trettonde bästa 800-meterslöpare. Hanna Hermansson, juni 2016. Bild: Bildbyrån / All Over Press hanna hermansson

Jag hoppas erbjuda inspiration för andra, säger svenskan Hanna Hermansson som haft en osannolik färd fram till VM-semifinal. Sena grenbyten kan lyckas hur bra som helst.

För bara tre år sedan hade Hanna Hermansson, 28, aldrig sprungit ett tävlingslopp. I kväll sprang hon VM-semifinal på 800 meter.

Resan till London har varit otrolig. Under universitetsstudier i USA behövde hon variation till fotbollen under vårterminen och började träna med skolans friidrottsgrupp.

Utvecklingen var snabb och brant. Under debutsäsongen 2015 löpte hon 2.08,68, förra året redan 2.03,32 och i VM-semifinalen i London 2.00,43.

– Fotbollen har hjälpt mig mycket på vägen. Det är väldigt mycket löpning i fotboll och jag var en väldigt löpstark fotbollsspelare. Vi tränade också väldigt mycket intervall, som är lite snarlik medeldistansträning.

– Men sen har jag kanske lite naturlig talang för det här också, skrattar Hermansson i Yle Sportens intervju.

Inspiration för andra

Att som 25-åring friidrottsnovis på några år kliva in bland världens främsta medeldistanslöpare är anmärkningsvärt. Hon hoppas kunna fungera som inspirationskälla för andra som funderar på sent grenbyte.

– Ja, jag hoppas faktiskt det! Och jag har också fått några meddelanden från tjejer från andra sporter som just börjat löpa och frågar mig om tips.

– Jag tycker det är jättekul och jag vill verkligen få också andra att pröva på att byta, säger Hermansson som fortfarande studerar i Kalifornien.

Hanna Hermansson, VM 2017.
Hanna Hermansson kan nu titulera sig mästerskapslöpare. Hanna Hermansson, VM 2017. Bild: Bildbyrån / All Over Press hanna hermansson

Intervjun avbryts av ett enormt bröl från publiken, då hemmalöparen Lynsey Sharp springer i den andra semifinalen. Hermansson bara skakar på huvudet över publikstödet.

– Det går inte att beskriva, det är helt overkligt! Jag satt och kollade på VM från tv innan jag kom hit och man ser ju att det är bra stämning, men det är inget mot när man verkligen kliver in här och får höra publikens vrål. Det bara bär fram en.

”Extremt mycket motivation”

Hennes första friidrottsmästerskap tog slut i semifinalskedet – trots en rejäl rekordförbättring. Hermansson kapade bort över en halvsekund från personbästat och var trettonde i slutresultaten.

– Det ger extremt mycket motivation att veta att jag kan tävla med de här tjejerna på absolut högsta världsnivå. Det sporrar mig för kommande säsong och framför allt EM nästa år, säger Hermansson som endast hade fem europeiskor framför sig i resultatlistan.

– EM ska bli jättekul och spännande. Det är också kul att det går bra för så många skandinaver just nu, och vi har flera unga i Sverige som kommer underifrån vilket hjälper till att höja nivån för oss alla.

Hedda Hynne: EM blir härligt!

Det på förhand starkaste svenska kortet Lovisa Lindh saknades på grund av skada, men Hermansson var trots det inte bästa nordbo då Norges Hedda Hynne hittas på elfte plats som tredje bästa europé.

Hynne, 27, kom en hundradel från sitt personliga rekord och blev med tiden 1.59,88 fjorton hundradelar från en finalplats.

Hedda Hynne, VM 2017.
Hedda Hynne var tredje bästa europé i semifinalerna. Hedda Hynne, VM 2017. Bild: Bildbyrån / All Over Press Hedda Hynne

– Jag är lite tudelad. Jag tänkte faktiskt att det fanns en möjlighet till final och det harmar lite att jag inte klarade av det, men samtidigt vet jag inte om jag kunnat göra det mycket bättre. Så jag är ganska nöjd.

Du har i sommar för första gången underskridit två minuter, hur viktigt var det för dig?

– Det var väldigt, väldigt viktig. Jag har kämpat hårt för det och det är jätteroligt att nu kunna göra det en andra gång just i VM. Men jag känner att jag fortfarande kan bättre, så jag väntar med iver på nästa år, EM kommer att bli härligt!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport

 • Rask skadad på träning

  Krockade med lagkamraten Anders Bjork.

  NHL-klubben Boston Bruins målvakt Tuukka Rask skadades under onsdagsmorgonens träning. Klubben uppger på Twitter att Rask krockade med forwarden Anders Bjork framför målet.

 • Jämnt i Åbo – SIF vann med uddamålet

  Ellen Norrgrann gick upp i ledning i skytteligan.

  Sjundeå IF:s rivstart i den andra halvleken gav laget säsongens andra seger. Corinna Jensen var lagets bästa målskytt då Åbo IFK besegrades på bortaplan.

 • Förbundspennan: Rastis – mer än en lekledarutbildning

  Vill öka mängden fysisk aktivitet under rasterna.

  Det vanligaste svaret, då jag frågar eleverna om vad de har för förväntningar på en Rastis-utbildningen, är att de skall få lära sig nya och olika lekar. Men Rastis är så mycket mera än det.

 • VPS tappar sin lagkapten – Lampi avslutar karriären

  "Det här var inget plötsligt beslut".

  Veli Lampi väljer att avsluta karriären efter den här säsongen. 33-åringen har spelat för klubben de två senaste säsongerna och har tidigare varit proffs i bland annat Schweiz och Holland.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Anna Signeul: Finlands potential är enorm

  Damlandslagets nya chefstränare tror på Finland.

  Hon anser att Finland borde ha spelat EM i somras. Hon vet att fotbollsfolket förväntar sig att Finland snart igen skall nå en slutturnering. Hon ser inga orsaker varför det inte skulle ske redan i VM 2019. Hon är Anna Signeul, Finlands nya chefstränare – och hon vill att Finlands damer skall nå sin fulla potential.

 • Tänak tar Hänninens plats i Toyota

  Latvala och Lappi får sällskap av esten Ott Tänak.

  Den estniske föraren Ott Tänak kör för Toyota i rally-VM nästa säsong, meddelar stallet. Den 30-årige Tänak flyttar till Toytoa från Ford M-Sport. Tänaks övergång innebär att Juho Hänninen inte fortsätter i stallet nästa år.