Hoppa till huvudinnehåll

Maria sadlade om och blev sadelmakare

Kvinna och häst i stall ser på varandra
Det bästa med jobbet är hästarna. Basse är en gammal bekant till Maria Paavola. Kvinna och häst i stall ser på varandra Bild: Yle/ Mira Bäck häst,Maria Paavola

Borgåbon Maria Paavola är en av Finlands få sadelmakare. Hon reparerar trasiga och opassande sadlar så de är bekväma för både häst och ryttare.

En stor del av Maria Paavolas jobb utspelar sig i olika stall i Östnyland.

I dag besöker hon hästen Basse som bor på Borgå Ridstall. Han har byggt upp så mycket muskler att hans sadel har blivit för liten.

Kvinna håller upp mått
Med den här manicken får Maria Paavola hästryggens exakta form fångad. Kvinna håller upp mått Bild: Yle/ Mira Bäck Maria Paavola

Paavola börjar med att mäta hästens rygg för att få de rätta måtten. Hon använder ett verktyg som formar sig efter hästens rygg: En läderstav med metallkulor inuti.

Hästen Basse väntar lugnt på att hon ska bli färdig så att han kommer ut på bete igen. Paavola lyfter upp sadeln på ryggen och konstaterar att den behöver justeras.

- Nu är sadeln lös bak och klämmer fram. Den här ska vi fixa, utbrister Paavola och klappar Basse på halsen.

Kvinna sadlar häst
Kvinna sadlar häst Bild: Yle/ Mira Bäck häst,Maria Paavola

En livsstil

Maria Paavolas sadelmakeri finns i Östermalm i Borgå. Det stora rummet är alldeles fullt med prydligt uppradade sadlar.

I ett hörn står ett arbetsbord med en massa redskap, en gammaldags symaskin i metall samt stora korgar och påsar med olika sorters ull.

Paavola började reparera sadlar på heltid för tre år sedan men hon har varit hästflicka ända sedan barnsben. Hon grundade hästavdelningen på en lokal affär som säljer jordbruksmaskiner. Där började hon också passa sadlar på hästar.

Hon började gå olika kurser och den vägen gick det.

- Nu har jag intresserat mig mer för att göra någonting bra för hästarna. Man ser så många hästar som mår dåligt på grund av opassande sadlar.

Kvinna i mitten av sadelmakeri reparerar sadel
Att reparera sadlar kräver tålamod och starka fingrar. Kvinna i mitten av sadelmakeri reparerar sadel Bild: Yle/ Mira Bäck Maria Paavola

Paavola beskriver sitt arbete som ett 24/7 jobb. Dagarna kan bli långa.

- Jag kan inte tänka mig att gå tillbaka till ett vanligt nio till fem-jobb.

Ibland kan hon behöva göra akuta besök för att fixa en trasig sadel åt en ridskola. Utan utrustning kan ridskoleföretagarna inte driva sin verksamhet.

Finns få kunniga

Å andra sidan kan Paavola i ganska hög utsträckning själv bestämma sina arbetstider. Just nu har hon mycket att göra.

- Det finns få sadelmakare eller -reparatörer eftersom det inte finns någon enhetlig utbildning till yrket i Finland.

Paavola har lärt sig yrket delvis på egen hand, delvis genom olika kurser i Finland och studier i Tyskland.

- Om man är intresserad av att arbeta med händerna, hjälpa hästar och få resultat så trivs man i yrket. Det här är ett hantverk.

Häst med ögonen fast och hand på nosen
Basse är en snäll pojke. Häst med ögonen fast och hand på nosen Bild: Yle/ Mira Bäck häst,Maria Paavola

Det gäller att lyssna på både kunden och hästen. Paavola har kunder från Lovisa till Helsingfors och Kyrkslätt men mest verkar hon i Borgåtrakten.

- Det minsta jobbet jag gör är att reparera sömmar. Ofta stoppar jag om sadlarna och fixar om dem så de passar bättre på hästen. Jag tar måtten av hästen, kommer till mitt sadelmakeri och stoppar om sadeln. Sedan åker jag ut och prövar hur den sitter på hästen.

Kniv och klubba

Hästen Basses sadel blev ännu på stallet. Paavola hämtar den efter några dagar. För tillfället ligger en annan sadel på hennes arbetsbord; en ny svart version.

- Den är jättehård och det vill vi ju inte. Sadeln ska vara mjukare än hästens muskler. Fabriksgjorda sadlar måste oftast stoppas om, om de inte är måttbeställda förstås.

Sadel i bitar
Maria Paavola öppnar undersidan på sadeln för att komma åt fyllningen. Sadel i bitar Bild: Yle/ Mira Bäck Maria Paavola

Stoppningen sitter på den undre delen av sadeln. Paavola börjar sprätta upp sadeln med en kniv.

Snart kommer hon åt att dra ut en del av fyllningen av konstfiber som ska bytas ut mot fårull.

Sedan ska stoppningen formas. Paavola tar fram en träklubba i björk och börjar banka på undersidan av sadeln. Slagen ljuder högt.

- Här får man ta i riktigt ordentligt, säger hon.

Hästvän

En bra sadel är ofta dyrare än en förmånlig häst men en dålig sadel som inte passar kan ge både hästen och ryttaren ont i ryggen om den används en längre tid.

- Om sadeln är av bra kvalitet och den sköts bra så kan den hålla nästan livet ut. Sedan kan förstås hästens former ändra och då måste sadeln kanske passas om eller bytas ut.

Olika verktyg
Olika verktyg. De olika stängerna används till att dra ut eller sätta in ull i sadeln och med träklubban till vänster bankas fodret i form. Olika verktyg Bild: Yle/ Mira Bäck Maria Paavola

Enligt Maria Paavola finns det endast en sadelmakare som tillverkar sadlar i Finland. Han gör militärsadlar. Vanliga sadlar importeras från andra länder.

De finländska hantverkarna koncentrerar sig främst på att reparera och stoppa om.

Paavola tar fram en gammal brun ridskolesadel som ska servas. Lädret har spruckit och behöver oljas. På sittdelen syns skråmor som kommit av att någon häst smakat på den.

Paavola använder oljad lintråd och en krokig nål och börjar sy ihop en spricka i sadeln. Det ser tungt ut att dra den tjocka nålen igenom det hårda lädret.

- I början blev fingrarna sjuka men nu har jag vant mig. Det här kräver styrka i fingrarna och armarna.

Det bästa med yrket är att få träffa så många olika hästar.

häst visar tungan
Hästen Basse i sitt esse. häst visar tungan Bild: Yle/ Mira Bäck Maria Paavola

- Vissa hästar är helt främmande, men då jag kommer in i stallet får jag en otrolig kontakt med dem. Det är sådant man lever länge på.

Läs också