Hoppa till huvudinnehåll

Polisen på Youtube-video: Så här känner du igen skimningsutrustning

Skimningsapparat.
Arkivbild på en skimningsapparat. Skimningsapparat. Bild: Polisen Skimning,skimningsapparat

Bankkort kan kopieras av brottslingar med smygkopieringsapparater. För att hjälpa människor att känna igen skimningsutrustning har polisen gjort en video.

Med apparaten blir det möjligt att kopiera kortets uppgifter när någon betalar vid till exempel en bensinstation.

Förutom att kopiera betalkortets uppgifter filmar den också koden som användaren knappar in i automaten. Efter det kan brottslingarna tömma kontot som är ihopkopplat med kortet.

Enligt polisen kan man känna igen en skimningsutrustning genom att vara uppmärksam på några detaljer.

– Ovanpå kortläsaren finns ett fodral av plast, som ofta ser äkta ut, säger överkonstapel Nina Juurakko-Vesikko på videon.

– Ovanför kodknapparna, i den apparat som ger belysning, finns ett litet hål och bakom hålet finns en kamera som sparar koden som du just tryckt in.

Om man misstänker att en betalningsautomat har skimningsutrustning ska man genast ta kontakt med polisen, säger Juurakko-Vesikko på videon.

Se Polisens video om smygkopieringsapparater här.

Man gripen för att ha installerat skimningsapparater

På fredagen meddelade polisen att de gripit en man som misstänks för att ha installerat skimningsutrustning i Tammerfors, Birkala och Vaajakoski.

Fyra apparater hittades på måndagen och tisdagen på servicestationer i Tammerfors och Birkala och på torsdagskvällen hittades en apparat i Vaajakoski.