Hoppa till huvudinnehåll

"Som finlandssvensk är min finska som den är" – hånet mot Richardsson väcker uppmärksamhet i Sverige

Camilla Richardsson håller om sin vrist.
Camilla Richardssons VM slutade i moll, och löparen berättar nu för svenska medier att uppladdningen inte heller var den bästa. Camilla Richardsson håller om sin vrist. Bild: Srdjan Suki / EPA / All Over Press Camilla Richardsson

Mobbas – för att hon talar svenska. Så skriver bland andra Expressen efter att Camilla Richardsson berättat om sina upplevelser med den finska friidrottspubliken för svenska medier.

Richardsson berättade ursprungligen om näthatet för Iltalehti före Vasalöparen ställde sig i startfältet på 3000 meter hinder i London. En viss person hade skickat arga meddelanden både åt henne och åt Sandra Eriksson, där löparnas språkkunskaper kritiserades i hårda ordalag.

– Han skrev att jag ska lära mig bättre finska eller flytta till hurrinas land, berättade Richardsson för tidningen.

Sandra Eriksson i Rio de Janeiro.
Sandra Eriksson brukar svara på intervjufrågor på svenska, vilket inte alltid går hem hos den finska publiken. Sandra Eriksson i Rio de Janeiro. Bild: EPA/SRDJAN SUKI Sandra Eriksson

Efter att hinderkvalet i London gått ”helt skit”, som Richardsson beskrev det för Yle Sporten, ställde hon sig som vanligt också till förfogande för de svenska medierna. På agendan: Näthatet på grund av modersmålet.

– Grejen är att jag är finlandssvensk, så min finska är som den är. Jag kan ju finska, men inte helt flytande. Så då får jag kommentarer som att: "du borde kanske tävla för Sverige om du inte kan finska", förklarade hon och citeras av bland andra Expressen.

– Så jag får väl byta om ni tar emot mig?, tillägger hon med ett skratt.

Kritiserar den finländska attityden

Richardsson säger ändå att hon inte låter sig påverkas av näthatet. Som toppidrottare måste man kunna fokusera på det väsentliga. Dessutom är majoriteten av responsen positiv.

– Majoriteten av de finsktalande tycker det är kul att jag är här, men det är de som skriker högst som hörs, säger Richardsson.

Istället är det allt snack om "tävlingsturister" som stör henne.

– Det känns som att de måste ha något att klaga på. Det är mycket annat också, som att "ska de skicka dit de där turisterna till London på shoppingresa nu". Man tycker ju att när det går sämre för Finland, då borde man lyfta upp de som faktiskt klarar av att ta sig hit. För det är ju inte så att man går ut och lunkar runt fem gånger i veckan och sen kvalar till VM.

– Man tränar sjukt hårt varje dag, så man borde bli uppskattad för att man tar sig hit. Det är tröttsamt att höra på, konstaterar Vasalöparen.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

 • Bara EM-genrepet kvar för volleybollherrarna

  Slog Slovakien på fredagskvällen med 3-1 i set.

  Finlands volleybollherrar avrundar sina EM-förberedelser med att möta Slovakien idag i Sastmala. På fredagskvällen var Finland bättre med setsiffrorna 3-1 (25–22, 25–19, 25–27, 25–19).

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport