Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomar från hela Europa upptäcker Nagu den här veckan

Under fritiden spelar lägerdeltagarna volleyboll på gården.
Under fritiden spelar lägerdeltagarna volleyboll på gården. Under fritiden spelar lägerdeltagarna volleyboll på gården. Bild: Yle/Lina Frisk Nagu,ungdomsutbyte

Just nu pågår ett internationellt ungdomsläger på Framnäs i Nagu. Ungdomar från Turkiet, Grekland, Portugal, Tjeckien, Schweiz och Finland är samlade för att bekanta sig med varandras kulturer, och temat självständighet.

Thanasis Saltsa, 19 år, från Grekland, är en av lägerdeltagarna. Han säger att han älskar Finland och skogen här i Nagu.

- Jag tycker om att Nagu är så litet så man kan gå överallt. Det är så fint i skogen. Jag har ätit så mycket blåbär och hallon den här veckan.

Saltsa säger att det är väldigt viktigt att läger som det här ungdomsutbytet ordnas, eftersom det är en ypperlig möjlighet att träffa människor från hela Europa.

- Det känns som om man är i flera länder samtidigt. Nu har jag vänner från hela Europa, säger Saltsa.

Erin Lindblom, Burcu Atay och Thanasis Saltsa.
Erin Lindblom, Burcu Atay och Thanasis Saltsa. Erin Lindblom, Burcu Atay och Thanasis Saltsa. Bild: Yle/Lina Frisk Nagu,Erasmus (utbildningsprogram)

Burcu Atay är 16 år och kommer från Turkiet. Hon är ledsen över att lägret börjar lida mot sitt slut.

- Människorna här är väldigt trevliga och optimistiska, och det har också gjort mig mer optimistisk och glad, säger Atay.

Hon säger att det alltid varit en dröm att resa utomlands. Utbytet var därför en utmärkt möjlighet för henne.

- Jag tycker om Finland, speciellt finsk musik. Dessutom har jag hört att julgubben bor här.

Atay säger att Nagu är väldigt fridfullt och tyst.

- Jag tror att man kan vara mer fri och självständig här. I Turkiet är det mycket farligare.

Självständighet i fokus

Erin Lindblom, 15 år, från Kimitoön är en av de tio finländska deltagarna under lägret.

- Lägret har varit jätteroligt. Alla blev jättenära på så kort tid och redan på andra dagen pratade alla med varandra, säger Lindblom.

Lägerdeltagare i matsalen.
Lägerdeltagarna har snabbt kommit varandra nära. Lägerdeltagare i matsalen. Bild: Yle/Lina Frisk Nagu,Erasmus (utbildningsprogram)

Ett övergripande tema för ungdomsutbytet är självständighet. Under lägret har de behandlat temat genom workshops och diskussioner, och reflekterat över självständighet på både nationell och individuell nivå.

- Vi var just ute och satt tysta för oss själva i skogen. Det var faktiskt bättre än vi hade förväntat oss. Det var ganska skönt att bara sitta där och slippa tänka på något annat, förklarar Lindblom.

Vad har du lärt dig om självständighet under det här lägret?

- Att självständighet kan betyda olika saker för olika personer, och att det kan användas i många sammanhang. Ganska enkla övningar som fått mig att tänka ”oj, vi har det nog ganska bra här i Finland.”

Ett alternativt sätt att lära sig

Utbytet som håller på i Nagu är ett IFGA-läger. IFGA står för Independent Friends Go Archipelago och är ett Erasmus+ finansierat ungdomsutbyte. Lägret arrangeras av Kimitoöns kommun i samarbete med Pargas stad och Åbolands ungdomsförbund. Emma Silén, jobbar på Åbolands ungdomsförbund och är programansvarig under lägret.

- Det är egentligen inte ett läger utan ett ungdomsutbyte. Skillnaden är den, att på ett läger reflekterar man inte så mycket över varför man gör saker. På ungdomsutbytet gör man någonting, sen reflekterar man över vad man ha lärt sig. Tanken är att man ska lära sig någonting utan att det ska behöva vara en skola. Det är fritt och informellt.

Hon förklarar att programmet går ut på bland annat sketcher, drama eller grupparbete.

- Det är inga föreläsningar eller absoluta sanningar. Alla ungdomar ska få tänka själva.

Varför ordnar man ungdomsutbyten?

- För att det är jätteroligt. Det är ett alternativ till den formella inlärningen som sker i skolan. Här kan man lära sig allt från att kommunicera på engelska till hurdan mat de äter i Turkiet. Man lär sig mer om sig själv och hur man fungerar i en grupp.

Emma Silén.
Emma Silén. Emma Silén. Bild: Yle/Lina Frisk Emma silén

Enligt Silén ligger det i mångas intresse att kommunernas ungdomar ska ha ett globalt tankesätt med stora internationella nätverk.

- Det är jättebra att man har vänner runtom i Europa.

Ungdomsutbytet är en del av Finland 100-firandet, och det syns även i programmet.

- Under workshoparna har diskuterat alla deltagande länders självständighet. När de har blivit självständiga och hur de har blivit självständiga. Vi hade också en tårta till efterrätt som såg ut som Finlands flagga.

Allmänheten välkommen

På fredag får allmänheten ta del av projektet. På förmiddagen kl. 11 ordnas det lekar och spel i centrala Nagu och på kvällen fortsätter programmet i bollhallen.

- På kvällen har vi ett vernissage i bollhallen för en fotoutställning som de här ungdomarna kommer att producera. Dessutom kommer där vara ett ungdomsband som spelar och så kommer länderna som deltar här i utbytet att uppträda med bland annat dans från deras hemland.. Det blir en härlig internationell kulturmix dit alla är välkomna.


Läs också

Nyligen publicerat - Åboland