Hoppa till huvudinnehåll

Voutilainen lämnar Sjundeå IF och flyttar till Sverige: ”Vill bli mer mångsidig”

SIF:s Ellen Voutilainen kastar bollen.
Ellen Voutilainen lämnar SIF. SIF:s Ellen Voutilainen kastar bollen. Bild: Yle/ Patric Westerlund Sjundeå IF,BK-46,bk-46-sif 22.10.2016,handboll,handbollsspelare

I höst väntar en ny utmaning för handbollstalangen Ellen Voutilainen. Hon flyttar västerut för att spela i den svenska klubben Skuru IK:s organisation.

Ellen Voutilainen har varit en viktig spelare för Sjundeå IF de senaste säsongerna men nu får laget klara sig utan stortalangen. Voutilainen kommer nämligen att flytta till den svenska klubben Skuru IK.

– Det har länge varit tal om jag skulle satsa på att spela utomlands. Nu fick jag den här möjligheten. Det var lika stort intresse från båda parterna.

– Det handlar första hand om att spela i ett juniorlag och i Nacka HK:s lag i division 1. Sedan får man se hur säsongen blir. För mig är det viktigt att få spela med de som är i samma ålder och som är villiga att satsa lika mycket, säger Voutilainen till Yle Sporten.

Tar ett år i taget

Flytten till Sverige sker om ungefär en vecka och i första hand är det tänkt att 17-åringen ska stanna i ett år. Hon kommer att gå i gymnasiet i Sverige och bo hos en värdfamilj.

– Vi kommer att ta ett år i taget, just är det ett år som gäller men man vet ju aldrig hur det blir, säger hon.

Hur ser du på nivåskillnaden mellan Finland och Sverige?

– Jag tycker att topplagen i FM-serien motsvarar ungefär division 1 och allsvenskan i Sverige. Elitserien är sedan på en helt annan nivå, säger hon.

På vilka områden vill du utvecklas mest då du flyttar till Sverige?

– I vardagen lär man sig mycket då man flyttar hemifrån och det hjälper också till att utvecklas som spelare. Sedan vill jag bli mer mångsidig i mitt spel, säger hon.

Voutilainen hoppas att flytten till Sverige ska öppna dörren för spel i Elitserien i framtiden.

– Det är dit man strävar men det här året får jag hålla till i juniorlaget. Inom några år hoppas jag kunna nå upp till den nivån men det är en bit kvar, säger hon.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport