Hoppa till huvudinnehåll

Åtta vargar rör sig i Snappertunatrakten

Varg.
Ingå-Snappertuna Jaktvårdsförening fick inte fälla vargar. Varg. Bild: Yle / Juha Laaksonen varg,Vargjakt

Antalet vargobservationer i närheten av bosättning har trefaldigats under det här året. Enligt Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening rör det sig nu åtta vargar i området från Gullö i väster till Ingå i öster.

Under år 2016 anmäldes sammanlagt 25 så kallade gårdsbesök av vargar. I år har det redan meddelats jaktföreningen om 75 gårdsbesök.

Till gårdsbesök räknas alla sådana observationer där en varg setts närmare än 100 meter från bostadshus.

Sedan år 2016 har ett vargpar rört sig inom jaktföreningens område. I Snappertuna har samtidigt observerats sex valpar vilket betyder att det rör sig åtta vargar i området.

Dessa har dokumenterats på både film och bild.

Ansökan att fälla varg avslogs

I ett pressmeddelande säger Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening att man i december 2016 hade ansökt om dispens från Finlands viltcentral för att förhindra att flocken skulle bli större.

- Ansökan avslogs våren 2017 vilket innebar att ingen varg har kunnat fällas, skriver jaktvårdsföreningen.

Nu vill Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening informera allmänheten om att dessa vargar rör sig i bygden. Jaktvårdsföreningen säger sig hänvisa ärendet vidare till Finlands viltcentral och dess regionala kontor i Nyland samt polismyndigheterna.

 • Lycka och brist på lycka är inte motsatser

  En ny studie vill se mera nyanser i lyckostatistiken.

  Vad är lycka? Hur mäter vi det? Och när vi mäter det, gör vi det verkligen på rätt sätt? Finland valdes till världens lyckligaste land 2018. Åtminstone enligt World Happiness Report, som är en lista som sammanställs på uppdrag av Förenta Nationerna och uppdateras varje år. Vår lycka i den här listan baserar sig på ett antal fasta kategorier.

 • På tv i dag: Fourcade säkrar sjunde världscuptiteln

  Fransmannen tar historisk seger, igen.

  Fransmannen Martin Fourcade kommer med stor sannolikhet att skriva skidskyttehistoria då världscupavslutningen i ryska Tiumen fortsätter med jaktstart i dag. Forucade blir den första skidskytten att vinna sju världscuptitlar.

 • Dagens TV-thriller: Om Mäkäräinen är på pallen är Kuzmina i gungning

  Kuzminas försprång i världscupen har krympt.

  Kaisa Mäkäräinen har slagläge inför dagens jaktstart i Tiumen. Tar hon en pallplacering kommer världscupledaren Anastasija Kuzmina att ha all press på sig inför den avslutande masstarten i morgon. Sändningen på TV2 och Arenan inleds klockan 15.55.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland