Hoppa till huvudinnehåll

Åtta vargar rör sig i Snappertunatrakten

Varg.
Ingå-Snappertuna Jaktvårdsförening fick inte fälla vargar. Varg. Bild: Yle / Juha Laaksonen varg,Vargjakt

Antalet vargobservationer i närheten av bosättning har trefaldigats under det här året. Enligt Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening rör det sig nu åtta vargar i området från Gullö i väster till Ingå i öster.

Under år 2016 anmäldes sammanlagt 25 så kallade gårdsbesök av vargar. I år har det redan meddelats jaktföreningen om 75 gårdsbesök.

Till gårdsbesök räknas alla sådana observationer där en varg setts närmare än 100 meter från bostadshus.

Sedan år 2016 har ett vargpar rört sig inom jaktföreningens område. I Snappertuna har samtidigt observerats sex valpar vilket betyder att det rör sig åtta vargar i området.

Dessa har dokumenterats på både film och bild.

Ansökan att fälla varg avslogs

I ett pressmeddelande säger Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening att man i december 2016 hade ansökt om dispens från Finlands viltcentral för att förhindra att flocken skulle bli större.

- Ansökan avslogs våren 2017 vilket innebar att ingen varg har kunnat fällas, skriver jaktvårdsföreningen.

Nu vill Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening informera allmänheten om att dessa vargar rör sig i bygden. Jaktvårdsföreningen säger sig hänvisa ärendet vidare till Finlands viltcentral och dess regionala kontor i Nyland samt polismyndigheterna.

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Västnyland