Hoppa till huvudinnehåll

Åtta vargar rör sig i Snappertunatrakten

Varg.
Ingå-Snappertuna Jaktvårdsförening fick inte fälla vargar. Varg. Bild: Yle / Juha Laaksonen varg,Vargjakt

Antalet vargobservationer i närheten av bosättning har trefaldigats under det här året. Enligt Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening rör det sig nu åtta vargar i området från Gullö i väster till Ingå i öster.

Under år 2016 anmäldes sammanlagt 25 så kallade gårdsbesök av vargar. I år har det redan meddelats jaktföreningen om 75 gårdsbesök.

Till gårdsbesök räknas alla sådana observationer där en varg setts närmare än 100 meter från bostadshus.

Sedan år 2016 har ett vargpar rört sig inom jaktföreningens område. I Snappertuna har samtidigt observerats sex valpar vilket betyder att det rör sig åtta vargar i området.

Dessa har dokumenterats på både film och bild.

Ansökan att fälla varg avslogs

I ett pressmeddelande säger Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening att man i december 2016 hade ansökt om dispens från Finlands viltcentral för att förhindra att flocken skulle bli större.

- Ansökan avslogs våren 2017 vilket innebar att ingen varg har kunnat fällas, skriver jaktvårdsföreningen.

Nu vill Ingå-Snappertuna jaktvårdsförening informera allmänheten om att dessa vargar rör sig i bygden. Jaktvårdsföreningen säger sig hänvisa ärendet vidare till Finlands viltcentral och dess regionala kontor i Nyland samt polismyndigheterna.

 • Åbo Akademi leder miljonprojekt kring solceller

  Målet är att utveckla billiga och hållbara solceller

  Jane och Aatos Erkkos stiftelse har beviljat 997 000 euro till ett finländskt konsortium för forskning och utveckling av framtidens perovskitsolceller.

 • Internt slagsmål i Bulls – kan betyda mera speltid för Markkanen

  Det kokar i Chicago Bulls trupp dagen innan säsongsstarten.

  Det hettade rejält till på Chicago Bulls träningar i tisdags, mitt under lagets förberedelser inför den stundande NBA-säsongen. Lauri Markkanens lagkamrater Nikola Mirotic och Bobby Portis rök ihop med varandra med följden att den förstnämnde togs in på sjukhus.

 • Matias Strandvall: "Mitt mål är inte att nå OS"

  Flytten till Vasa gav förbättrade träningsförhållanden.

  Cirkeln har slutit sig för skidåkaren Matias Strandvall. Han har återvänt till sina rötter i Vasa och Vörå och har fullt fokus på att ta revansch för OS-missen 2014. Men målet är inte att bara nå OS.

 • Borgåprofilen Joakim "Jocke" Lybeck är död

  Lybeck drev i flera år den legendariska Bar Mary

  Den omtyckta och kända Borgåprofilen Joakim Lybeck har avlidit i en olycka på måndag kväll. Han var politiker för De gröna, aktiv inom musiklivet i Borgå och jobbade med integration av invandrare.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland