Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar ser inte alkoholens faror

Elever i en klass.
Det finns olika utbildningar för elever. Bland annat EHYT:s program "Hur ska man tala om cannabis". Elever i en klass. Bild: Mostphotos / Matej Kastelic lärare,skolan (fenomen),studerande,inlärningsprocess,bildning,lektorer (lärare),klassrumsarbete,elever,Klassrum,undervisning,pedagog

En allt liberalare syn på cannabis och föräldrar som inte ser alkoholens skada, oroar missbrukarvården i Raseborg. De satsar på att prata med skolelever om rusmedel och betonar att alla rusmedel har en negativ inverkan på livskvaliteten.

Bodil Strandström jobbar med förebyggande verksamhet i Raseborg. Under våren 2017 har hon arbetat mycket med skolväsendet och har pratat med sjätteklassare om tobak och alkohol, men även lite om droger.

- Vi diskuterar vad tobak egentligen är och hur blir man beroende, säger Strandström.

Hon tycker att det är bra att unga får kunskapen, men betonar ändå att även föräldrar behöver stöd och information.

- Cannabis är mycket på tapeten i dag och det är svårt för föräldrar att tala om det eftersom man inte vet och inte kan, säger Strandström.

Två kvinnor står leende. I bakgrunden syns skog.
Monica Kainulainen och Bodil Strandström jobbar med missbruk. Två kvinnor står leende. I bakgrunden syns skog. Bild: Yle/Anna Björkqvist missbrukarvård,rusmedelsarbete,Raseborg,Västnyland,missbruksbehandling,missbrukarvården i Raseborg

- Cannabis har blivit vanligare och användarna blir yngre. Inställningen är liberal och den ses inte som en drog. Vi som jobbar med det ser och har kunskap om helt andra saker, säger Kainulainen.

I dag dricker unga mindre alkohol och röker mindre tobak, konstaterar Strandström.

Fångar upp fler unga

Raseborgs stad har valt att satsa mer på förebyggande arbete inom mental- och missbrukarvården.

- En orsak till att vi går runt till skolor är för att vi har en person som kan satsa på det här, säger Kainulainen.

Strandström är ganska ny på sin befattning och började jobba med jobbet hösten 2016.

Skylt där det står Raseborg och stads vapen. Under den står det mentalvård, missbrukarbvård/a-kliniken. Skylten sitter på ett hus brevid ingången.
Skylt där det står Raseborg och stads vapen. Under den står det mentalvård, missbrukarbvård/a-kliniken. Skylten sitter på ett hus brevid ingången. Bild: Yle/Anna Björkqvist missbrukarvård,A-kliniker,Raseborg,missbrukare,missbruk,Västnyland,mentalvård

Kainulainen säger att sedan Strandström började jobba har de fångat upp flera unga än tidigare.

- Nog fångade vi upp också förut då vi samarbetade med barnskyddet men jag märker att vi nu får tag i flera, säger Kainulainen.

Andra rusmedelsattityder

Alkoholism är en folksjukdom i Finland, säger Kainulainen. Hon tycker att alkoholen har blivit allt mer accepterat med åren, medan droger ses som farliga.

- Det finns kanske till och med föräldrar som köper ut alkohol och tycker det är okej. "Man vet vad de dricker och de tar ju bara sina två cider och det är ju bara alkohol, det hör ju till", säger Kainulainen.

Alkohol för med sig lika mycket negativt som andra rusmedel.― Monica Kainulainen

Hon tycker att det är oroväckande att alkoholen inte längre ses som lika farlig och undrar om föräldrarnas inställning har förändrats under åren.

"Alkohol råkar bara vara lagligt"

Man lägger kanske inte heller lika stor vikt vid att diskutera alkoholvanor hemma längre.

- Man hör relativt ofta att om man ska använda något så ska man dricka alkohol. Men det enda som skiljer alkohol från andra rusmedel är att det är lagligt. Det är inte bättre eller hälsosammare, det råkar bara vara lagligt, säger Strandström.

Kainulainen tillägger ändå att kriminalitet kommer lättare med då det gäller narkotika än med alkohol.

- Alkohol för med sig lika mycket negativt som andra rusmedel.

Läs också

Västnyland

Bekanta dig med hur vi jobbar med Ansvarsfull journalistik

Nyligen publicerat - Västnyland