Hoppa till huvudinnehåll

Guldfesten uteblev – Farah tog farväl som silvermedaljör

Mo Farah var ute efter dubbla guld i London men det lyckades inte. Den stora hemmafavoriten fick ge sig på 5000 meter mot Muktar Edris och förlorade därmed en final för första gången sedan VM i Daegu 2011.

Mo Farah har nu satt punkt för sin fantastiska karriär som banlöpare men det blev ingen guldfest på 5000 meter. Britten lyckades inte fullt ut i finalen och istället var det Muktar Edris från Etiopien som blev världsmästare.

– Jag är lite besviken för jag ville vinna. Jag gav allt men det fanns inget kvar på slutet. Det är blandade känslor, både glädje och sorg. Det här kapitlet av mitt liv är slut nu, sa Farah till Yle efter tävlingen.

Loppet inleddes i ett riktigt lugnt tempo och det var först efter 3000 meter som farten skruvades upp. På det sista varvet försökte Farah skaffa sig en bra position men in på upploppet låg han bara fyra.

Spurten var stark men den här gången räckte den inte ända fram. Edris vann medan Farah fick nöja sig med silver. Bronset gick till Paul Kipkemoi Chelimo från USA.

Trots att Farah var besviken efter målgången hyllades han stort av hemmapubliken på Olympiastadion i London. Farah lämnar nu banlöpningen för att i framtiden satsa på maraton och övriga gatlopp.

Resultat:

1. Muktar Edris ETH 13.32,79
2. Mo Farah GBR 13.33,22
3. Paul Kipkemoi Chelimo USA 13.33,30
4. Yomif Kejelcha ETH 13.33,51
5. Selemon Barega ETH 13.35,24

Läs också