Hoppa till huvudinnehåll

Guldfesten uteblev – Farah tog farväl som silvermedaljör

Mo Farah var ute efter dubbla guld i London men det lyckades inte. Den stora hemmafavoriten fick ge sig på 5000 meter mot Muktar Edris och förlorade därmed en final för första gången sedan VM i Daegu 2011.

Mo Farah har nu satt punkt för sin fantastiska karriär som banlöpare men det blev ingen guldfest på 5000 meter. Britten lyckades inte fullt ut i finalen och istället var det Muktar Edris från Etiopien som blev världsmästare.

– Jag är lite besviken för jag ville vinna. Jag gav allt men det fanns inget kvar på slutet. Det är blandade känslor, både glädje och sorg. Det här kapitlet av mitt liv är slut nu, sa Farah till Yle efter tävlingen.

Loppet inleddes i ett riktigt lugnt tempo och det var först efter 3000 meter som farten skruvades upp. På det sista varvet försökte Farah skaffa sig en bra position men in på upploppet låg han bara fyra.

Spurten var stark men den här gången räckte den inte ända fram. Edris vann medan Farah fick nöja sig med silver. Bronset gick till Paul Kipkemoi Chelimo från USA.

Trots att Farah var besviken efter målgången hyllades han stort av hemmapubliken på Olympiastadion i London. Farah lämnar nu banlöpningen för att i framtiden satsa på maraton och övriga gatlopp.

Resultat:

1. Muktar Edris ETH 13.32,79
2. Mo Farah GBR 13.33,22
3. Paul Kipkemoi Chelimo USA 13.33,30
4. Yomif Kejelcha ETH 13.33,51
5. Selemon Barega ETH 13.35,24

 • Neuville avbröt tyska VM-rallyt - öppnar för Ogier

  Tre VM-deltävlingar återstår efter Tyskland.

  Etappen var bara 2.87 kilometer lång, men kan i värsta fall ha varit fatal för Thierry Neuvilles titeldrömmar. Den VM-ledande belgaren tvingades avbryta det tyska VM-rallyt på lördagens första specialsträcka.

 • Rädslan är det som skrämmer

  Otryggheten i hemstaden är tung att bära.

  Studentprästen Mia Pusa i Åbo har beredskap att ta emot de studenter som vill prata och få tröst efter knivdåden i Åbo.

 • Ny trend: Seniorbyar för femtioplussare

  Seniorbyar byggs runt om i Finland, en av dem i Sjundeå.

  Allt fler vill njuta av livet redane fter att barnen flugit ut hemifrån och det här har företaget Kuusikkoaho tagit fasta på. De skapar nu seniorbyar runt om i Finland. En stor Virkkulankylä-by ska bland annat byggas i Borgå och en mindre i Sjundeå.

 • Terrorforskare: Inte oväntat att knivdådet utreds som terrordåd

  Skillnaden mellan terrorism och vansinnesdåd.

  Terroristforskare Mats Fridlund vid Aalto-universitetet är inte överraskad av att polisen utreder fredagens knivdåd i Åbo som en terrorattack. Det är i såfall det första islamistiska terrordådet i Finland - men inte det första terrordådet i Finland.

Läs också

 • Polisen utreder Åboattacken som terrordåd – 18-årig marockan misstänkt

  De döda är finländare.

  Centralkriminalpolisen utreder fredagens knivattack i centrala Åbo som ett misstänkt terrordåd. En 18 år gammal marockansk medborgare är huvudmisstänkt. Bland de skadade finns två svenskar och en italienare. Radio Vegas sändningar under dagen koncentrerar sig på det senaste kring terrordådet och Tv-nytt förlänger sändningen 17.25 till 35 minuter.

 • Barnpsykoterapeut: Barn behöver känna att de kan söka skydd hos vuxna

  Man får visa sorg och bekymmer inför barn.

  Det är viktigt att tala med sina barn när våldsdåd inträffar. Man behöver inte vara rädd för att visa sorg och bekymmer inför barnet, men rädsla kan vara bra att behandla skilt. Barnet behöver kunna söka trygghet hos vuxna, säger Mirjam Kalland.

 • Spansk polis: Huvudmisstänkt kanske ännu på fri fot

  Polisen tror nu att en 22-åring körde skåpbilen i Barcelona.

  Spansk polis har nu en ny huvudmisstänkt och tror att mannen som körde skåpbilen i Barcelona fortfarande kan vara på fri fot. Samtidigt tror polisen att männen planerade betydligt mer omfattande attacker och har på lördagen utfört kontrollerade explosioner.

Nyligen publicerat - Sport