Hoppa till huvudinnehåll

Hundratals hoppar i ån under veckoslutet

Hundratals triathleter samlas i Åbo under veckoslutet. Tävlingarna innebär förändringar i trafikarrangemangen. Också buss-och vattenbusstrafiken påverkas eftersom en del av Aura å är stängd för trafik under tiden som simningen pågår.

Lördagens cykling går mellan Slottsgatan och Pansiovägen och det betyder att busstrafiken till och från hamnen (buss nr 1) avbryts under några timmar på lördagen. Du kan läsa mer om busstrafiken och hur den påverkas här.

På Challenge Turkus webbsida finns rutterna beskrivna.

man springer upp för ramp efter att ha simmat i aura å.
Ett triathlonlopp består av simning, cykling och löpning. man springer upp för ramp efter att ha simmat i aura å. Bild: Yle/Monica Forssell triathlon,challengeturku

Arrangörerna räknar med tusentals åskådare under lördag och söndag. Den första starten gick klockan 13 på lördag då ett tjugotal juniorer hoppade i ån vid Varvstorget.

Unga triathleter kommer upp från ån.
Unga triathleter kommer upp från ån. Bild: Yle/Monica Forssell triathlon,challengeturku

Den yngsta deltagaren bland juniorerna var nioåriga Lotte Borremans, från föreningen Hyvinkää Triathlon. Hon fick flankstöd av sin pappa som simmade, sprang och cyklade tillsammans med henne.

- Det gick ganska bra, tyckte Lotte Borremans efter loppet. Simningen var tyngst!

Ung trriathlet kommer i mål.
Nioåriga Lotte Borremans är yngsta deltagaren i Challenge Turku. Ung trriathlet kommer i mål. Bild: Yle/Monica Forssell triathlon,Lotte Borremans
Ung triathlet i sin fars famn.
Tillsammans med pappa efter loppet. Ung triathlet i sin fars famn. Bild: Yle/Monica Forssell Lotte Borremans

Åskan hann inte sätta stopp för starten

En och en halv timme senare var det dags för sprinten med cirka tvåhundra deltagare.

Arrangörerna hoppades att den åskfront som utlovats över sydvästra Finland under helgen passerar under natten och inte ställer till problem för de tävlande. Åtminstone lördagens start gick utan problem.

Människor simmar i Aura å.
Människor simmar i Aura å. Bild: Yle/Monica Forssell triathlon,challengeturku

Triathlontävlingen ordnas i år för tredje gången i Åbo. Andra gången under Challenge-titeln. Challenge ordnar ett fyrtiotal tävlingar runt om i världen.

Kända namn som deltar i årets Turku Challenge är finländaren Kaisa Sali och holländaren Yvonne van Vlerken. Bland herrarna bland annat Balazs Csoke från Ungern och Dylan McNeice från Nya Zeeland.

Kaisa Lehtonen löper
Kaisa Sali (f d Lehtonen), en av Finlands kändaste triathleter, deltar i triathlon i Åbo. Kaisa Lehtonen löper Bild: EPA/BRUCE OMORI triathlon,Ironman,Kaisa Lehtonen,Lehtonen,sport

Huvudtävlingen som är ett Challenger-medeldistanslopp (1900 meter simning, 91 km cykling och 20 km löpning) går av stapeln på söndag med start klockan 9 då proffsdeltagarna startar först och cirka femhundra amatörer hoppar i efter det.

Målgången sker på söndag från middagstid fram till klockan 17. Start och målgång är vid Varsvtorget.

En uthållighetsidrott

Triathlon är en uthållighetsidrott med simning, cykling och löpning som utförs i en följd.

Cyklist i sprintsträckan i Sun City Triathlon i Vasa svänger in på vägen till Tropiclandia och Rantasipi för att växla till löpning
Cyklist i sprintsträckan i Sun City Triathlon i Vasa svänger in på vägen till Tropiclandia och Rantasipi för att växla till löpning Bild: Yle/Sofi Nordmyr vasa sun city triathlon 2016

I triathlon tävlas det på många olika distanser. Det finns allt från tävlingar som tar en timme att utföra till tävlingar på över åtta timmar.

I sprint simmar man 750 meter, cyklar 20 km och löper 5 km. Medeldistansen omfattar 3000 meter simning, 80 km cykling och 20 km löpning, alternativt en halv Ironman.

Ett helt Ironmanlopp består av 3800 meter simning, 180 km cykling och ett helt maratonlopp på drygt 42 km.

Den första triathlontävlingen ordnades i medlet av 1970-talet. I olympiska sammanhang var grenen första gången representerad år 2000 i Sydney.

Uppdatering 13.8 kl 16.40: Finländaren Kaisa Sali var bäst bland damerna i söndagens triathlon (4:10:33) och nyzeeländaren Dylan Mcneice (3:51:28) bäst bland herrarna.

Läs också