Hoppa till huvudinnehåll

Ingemo Lindroos: Sverige gör dig lite snällare

Ingemo Lindroos.
Ingemo Lindroos. Bild: Yle hälsningar från korren

En större omtanke om barn i vardagen gör hela samhället lite snällare, skriver Ingemo Lindroos, som flyttar tillbaka till Finland efter tre år som Nordenkorrespondent i Stockholm.

När jag anlände som korrespondent till Sverige för tre år sedan var det mitt i Prideparaden som pågick utanför lägenheten på centrala Södermalm.

Min flyttstress blandades med det senaste årets hittar som spelades på lastbilsflak, med skuttande män i bara överkroppar och drag queens i bländande kreationer. Partiledarna, polisen, försvarsmakten – alla är med.

Det känns med ens som en betydligt längre mental resa från Finland, än en timmes flygning över Östersjön. Det är inte bara storstadspulsen – Stockholm är en metropol i jämförelse med Helsingfors – utan det är också samhällsklimat och atmosfär.

Under mina år som korrespondent bosatt i Stockholm har jag, liksom många andra som har en fot i bägge länder, tänkt mycket på skillnader i mentalt klimat, på toleransnivå, vänlighet och optimism i Sverige och Finland.

Vänlighet på stan

"Här var det kalas!", säger försäljaren i Pressbyrån. Det är en av mina första dagar i Sverige och det enda jag handlar är en banan, en youghurt och dricka som mellanmål till barnen. "Kalas", tänker jag, det är väl att ta i, men vad härligt att man kan se vardagens små göromål som en guldkant i livet. Och jag vill tillägga att försäljarens kommentar inte var ironisk.

Med tiden vänjer man sig vid att de flesta svenskar i serviceyrken bemöter kunderna med ett par extra vänliga ord, "Trevlig helg", "Den där glassen har jag smakat - den är jättegod", eller till och med ”Du ser ut att vara kär” när jag köper farsdagsgåva till min man.

Också i Finland upplever jag att det har blivit bättre. Ett generationsskifte i servicebranschen ger fler avslappnade och vänliga anställda i butikskassor och telefonväxlar.

Toleransfostran genomsyrar samhället

Allt kommer att bli bra står det i ett skyltfönster som jag brukar gå förbi i hemkvarteren i Stockholm. Det är väl svensk optimism i ett nötskal, tänker jag. Det senaste åren har det varit ett väldigt osäkert omvärldsläge, en flyktingkatastrof som aldrig vill ta slut och ett svenskt samhälle som på sina håll prövas hårt av skjutningar och utanförskap.

Sverige har varit hårt åtgånget under de här åren. Kritiken mot invandringen, mot den allt snabbare segregationen, mot sjunkande skolresultat, mot våldet. "Look what happened last night in Sweden", sade Donald Trump apropå skjutningarna i Malmö och svenska utrikesdepartementet fick jobba ännu hårdare med att försöka återupprätta bilden av det välmående Sverige.

I en tid med ökad främlingsfientlighet jobbar en stor del av Sverige enträget med att tala om tolerans och allas lika värde. Skolor, ungdomsgårdar, i etablerade medier, idrottsstjärnor och artister.

Inte alltid så stor tolerans i vardagen

Men i vardagen är personer som tillhör majoriteten inte nödvändigtvis ett dugg mer toleranta mot utsatta minoriteter, som muslimer eller romer. Nyligen köpte jag undantagsvis en påse mat åt en tiggare som följde med mig in i mataffären: en gurka, en kyckling, en tomat, en baguette. "Det är inte tillåtet", säger butikspersonalen eftersom ”det kan bli dålig stämning mellan kunderna". Så mycket för den svenska toleransen, tänker jag.

Också Prideparadens glitter och glamour byts ibland till blåmärken. Det kan hända i ett dike med höga nässlor. Vid en vägren under bussresan hem, efter fjolårets parad, misshandlas en transperson som bara skulle gå ut och kissa under en kort paus. Hatbrott är alltför vanliga, i Sverige som i Finland.

Hur vi talar till barnen i Sverige och Finland

Det sägs att ett samhälle är så bra som det behandlar sina svagaste och det kan till exempel handla om barnen.

Och på den punkten når Sverige alltjämt så mycket längre. Nu tänker jag inte på hur barnvänliga Stockholms muséer är, eller hur många lattepappor som sitter på caféerna. Jag tänker på hur samhället talar till barnen.

Hej fina du med barnvagn! Var snäll och lämna vagnen utanför restaurangen eftersom det är trångt inne! Visst känner man sig mer välkommen än om det bara stod "Inga barnvagnar inne!”. En del infoskyltar vänder sig direkt till hunden: Här är jag välkommen medan matte eller husse handlar. I en ny lekpark står en uppmaning Lek med ditt barn - en inte så tokig påminnelse i en tid av mobilberoende föräldrar.

Vanligt med förbudsskyltar i Finland

I Finland stöter jag ofta på förbudsskyltar, utan ett vänligt ord, med minst tio utropstecken: lekparken, på hälsostationen, på biblioteket. Den tillåtande atmosfären är mer självklar i Sverige, speciellt i förhållande till barn och unga.

Trägungor med tio meter långa rep hängs upp i enorma ekar i parken, inte för att det är EU-godkänt, utan för att man alltid har gjort så.

Tv-nyheter som uttryckligen riktar sig till barn sänds varje vardag på svensk tv, med ambitiösa förklaringar av svåra händelser på barns språk. "Känner du dig orolig kan du tala med en vuxen", uppmanar nyhetsläsaren.

På skolgården står en bänk med budskapet: Har du ingen att leka med kan du sätta dig här! Tanken är att de andra lättare ska se att här finns en kompis som vill vara med i leken.

Och på våravslutningen säger skolfröken "Tack för att vi får ta hand om era fantastiska barn!".

"Var lite snällare än du måste vara"

Visst finns det underbara vuxna som tar hand om våra barn också i Finland. Men när hela samhället genomsyras av en inställning till barn, som både fantastiska och sårbara individer, så blir vi alla lite snällare.

”Var lite snällare än du måste vara nu”, sjunger Kent i fjolårets uppmärksammade låt Egoist. Det tar jag med mig i mitt bagage när jag åker till Finland och jag hoppas att det mottot sakta sprider sig från Sverige till andra sidan Östersjön.

Ja förresten, det glömde jag! Det finns bänkar också för ensamma vuxna. Här kan du möta någon står det på dem. De finns på Mariatorget på Södermalm.