Hoppa till huvudinnehåll

Läkare utan gränser ställer in operationer på Medelhavet

Flyktingar räddas på Medelhavet.
Flyktingar som räddats på Medelhavet och förts till Catania på Sicilien av MSF och SOS Mediterranean. Flyktingar räddas på Medelhavet. Bild: AFP / Lehtikuva flyktingar,Medelhavet,Läkare utan gränser,Sicilien,Italien,asylsökande,migranter,sjöräddningsfartyg,Catania,Aquarius

Biståndsorganisationen Läkare utan gränser ( MSF) ställer in sina räddningsoperationer på Medelhavet.

Orsaken är dels hotet från den libyska kustbevakningen och dels den italienska regeringens politik som har försvårat verksamheten.

Båtar från Läkare utan gränser och andra organisationer har haft en viktig roll i samband med räddningen av afrikanska migranter som försöker ta sig till Europa.

Men i Italien ökar oron för att räddningsinsatserna gynnar människosmugglingen vilket lockar fler migranter att göra den farliga resan.

Italien har ställt upp ett regelverk för verksamheten, men MSF har vägrat godkänna det.

Libyen kräver att alla organisationers fartyg håller sig borta från en bred zon närmast landets kust.

Läs också

  • Föredragsmaraton – 24 timmar live om Finland

    Kom med och upplev Föredragsmaraton!

    Den 8–9 september händer något som aldrig hänt förut: över 60 forskare och experter samlas på Svenska Teatern i Helsingfors för att ge inspirerande kortföredrag om Finland – i hela 24 timmar. Föredragen handlar om allt från babylådan, Mannerheim och mode till torkskåp, krig, slang och snus.

  • Yrsa Grüne: Nyfikenheten har drivit mig

    "Det har alltid varit orden som har varit viktiga."

    Från beatlemania till Belgrad, från Brasilien till Banda Aceh. Utrikesjournalisten och ledarskribenten Yrsa Grüne tar oss i sitt sommarprat på en resa genom såväl arbetslivet som det personliga.

Nyligen publicerat - Utrikes